2024. március 29., péntek

Világszerte negyvenöt millió ember él menekültként

Világszerte több mint 45 millió ember él menekültként idegen országban vagy hazáján belül otthonából elűzve – olvasható az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken közzétett jelentésében. A Genfben nyilvánosságra hozott beszámoló hangsúlyozta, hogy a kilencvenes évek eleje óta nem volt ilyen magas az otthonaikból elűzöttek száma.

A menekültáradat elsősorban a fegyveres konfliktusok következménye, így a legtöbben Szíria, Afganisztán és Szomália, valamint Szudán és Kongó területét hagyják hátra jobb életkörülmények reményében.

Miközben 2012-ben összesen 7,6 millió menekültet tartott számon a világszervezet, a főbiztosság szerint csupán 2013 első hat hónapjában 5,9 millió ember kényszerült arra, hogy elhagyja lakhelyét. Ez utóbbi eredményt az UNHCR világszerte működő 120 kirendeltségének adatai alapján mérték.

„A számokat tekintve nem nehéz feltenni a kérdést, hogy lehet az, hogy ilyen sokan kényszerülnek menekülésre” – jegyezte meg António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. A magas rangú tisztségviselő hozzátette, hogy a humanitárius szervezetek ugyan életmentő segítséget nyújtottak egész évben, ők azonban nem tudják megakadályozni a háborúkat, vagy véget vetni nekik. Úgy véli, hogy ehhez „politikai erőfeszítésekre és politikai akaratra lenne szükség, és ehhez világszerte nagyobb elkötelezettség kellene”.