2024. április 26., péntek

Folyamatosan növekszik a népkonyhákra szorulók száma

Szerbiában, Belgrádot nem számítva, mintegy 74 ingyenkonyha működik folyamatosan, ezekben összesen 34 600 személy étkezik. A napi ingyenes melegételre szorulók többsége 18 éven aluli. Belgrádban 13 ezren igénylik a népkonyha szolgáltatásait, amely több mint 50 helyen működik a fővárosban, de nem a Vöröskereszt, hanem a városi szociális titkárság keretében.

Vesna Milenović, a Szerbiai Vöröskereszt főtitkára szerint évről évre növekszik az ingyenkonyhára szorulók száma, a tavalyi számadatokhoz képest az idén 3000-rel többen igényelték a népkonyha szolgáltatásait, és jövőre várhatóan még mintegy 300-an szorulnak ingyenes melegételre. Télen általában nagyobb az igény az ingyenkonyhára, ezért a Vöröskereszt felhívja a figyelmet, hogy a felhasználók egyharmada nincs 18 éves. A júliusi statisztikai adatok szerint az ország népkonyhái több mint 11 ezer kiskorú étkeztetéséről gondoskodnak.

A főtitkár szerint egyre nagyobb szükség van a népkonyhák hálózatára Szerbiában, hiszen mind többen élnek a létminimum küszöbén. Az ingyen melegételért naponta sorban állók többségének ez az egyetlen napi adag. Emellett több mint 41 ezer család kap rendszeresen ingyenes élelmiszercsomagot, viszont az önkormányzatok adatai alapján ennél sokkal több embernek lenne szüksége segítségre. Az öt évvel ezelőtti hivatalos adatok szerint valamivel kevesebb mint félmillióan folyamodtak szociális segélyért Szerbiában. Tavaly számuk meghaladta a 600 ezret. Becslések szerint 140 ezer 13 év alatti gyerek, a mozgáskorlátozottak 70 százaléka és 300 ezer idős személy él szegénységben.

A szerbiai népkonyhák szolgáltatásait a legtöbben az ország déli- és délkeleti részein igénylik, valamint azokban az önkormányzatokban, amelyekben jelentősebb összeget tudnak fordítani erre a célra. Vesna Milenović szerint az önkormányzat a Vöröskereszt partnereként köteles biztosítani meghatározott pénzösszeget a népkonyhák működési költségének fedezésére, a Vöröskereszt feladata pedig, hogy megszervezze az étel elkészítését és szállítását, valamint hogy az önkormányzattal és szociális központtal együttműködve meghatározza a rászoruló személyeket.

A Vöröskereszt kérvényben fordult a köztársasági illetékes minisztériumhoz, hogy 2014-ben is biztosítsák a népkonyhák fenntartásához szükséges pénzt, erre ígéretet is kaptak. Működésüket a szerb kormány eddig évente 400 millió dinárral támogatta. Milenović szerint ebből az összegből a konyhák működéséhez szükséges alapélelmiszereket vásárolják meg, többek között lisztet, babot, rizst, olajat, konzerveket, ezenkívül a népkonyhai étkeztetésre nem jogosultak számára élelmiszer-és tisztálkodási csomagot biztosítanak.