2024. április 26., péntek
XXI. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG

Fantasztikus szerb győzelem!

A mérkőzés nem kezdődött rosszul a szerbek szempontjából, hiszen bátran támadták a világbajnok norvégok kapuját. Mindebben csak egy bökkenő volt: abban a kapuban Lunde állt, aki nyolc perc alatt a szerbek kilenc próbálkozásából hetet kivédett, ebből két hetest. Ez megadta a meccs alaphangját, a szerbek elbizonytalanodtak, s a 11. percben már 7:3 volt a címvédő északiak javára. A szerbek azonban nem adták fel. Felvették a norvég ritmust, s a 28. percben 12:13-ra szépítettek, a félidő pedig 16:15-ös skandináv előnnyel végződött, tehát semmi sem volt veszve.

A folytatásban aztán ismét fergetegesen kezdtek a norvégok, Lunde tovább folytatta a bravúrt, így a 36. percben már 20:15-re vezettek, ám a szerbek dicséretére legyen mondva, még ekkor sem törtek meg, hanem újra egy gólra megközelítették az ellenfelet, sőt az egyenlítésért is támadhattak, de eladták a labdát. Ami késett azonban, az nem múlott, mert Cvijić a 47. percben 21:21-re kiegyenlített, s Hergeirssonnak időt kellett kérnie. Ez sem segített nekik, s a frenetikusan védekező szerbek az 50. percben már 23:21-re vezettek! A szenzáció az 55. percben már készülődött, hiszen a szerb előny 26:22-re nőtt, s az 59. perc elején a közönség már ünnepelni kezdett, hiszen 28:24-nél Tomašević egy hihetetlent védett! Az egy kézilabdameccsen nézőszámban világcsúcsot döntött közönség felrobbant, legyőzték a címvédőt, Szerbia az elődöntőben van, s Lengyelországgal küzdhet meg a fináléért!

Szerbia–Norvégia 28:25 (15:16)

Kombank Arena, 15 923 néző, vezette: Gatelis és Mazeika (Litvánia).

Szerbia: Tomašević, Krpež 3, Popović 1, Lekić 4, Živković 2, Damnjanović 8, Erić, Risović, Rajović, Ognjenović, Filipović, Nišavić 2, Stoiljković, Liščević, Cvijić 8, Lojpur.

Norvégia: Lunde, Molid, Oftedal, Alstad 1, Loke 5, Nostvold, Braivang 4, Blanco 2, Hammerseng 2, Solberg, Sulland 4, Kristiansen, Riegelhuth 1, Mork 4, Herrem 2, Solberg.