2024. március 28., csütörtök

Többen is elhagyták a sjenicai menekülttábort

Vladimir Božović: Szerbiának új menekültügyi törvényre van szüksége

A sjenicai menekülttábort 32 menedékkérő hagyta el, de nem a hideg miatt, hanem mert úgy döntöttek, hogy folytatják Nyugat-Európába vezető útjukat, hangzott el azon a konferencián, amelyet a migránsok nemzetközi napja alkalmából tartottak meg a Rendőrakadémián. Vladimir Božović, a belügyminisztérium államtitkárának tudomása szerint a menedékkérők azért hagyták el a központot, mert olyan információt szereztek, hogy egy kombiban valaki át tudja csempészni őket a határon. Hozzátette, a hatályban lévő menekültügyi törvény nem teszi lehetővé, hogy korlátozzák a menedékkérők szabad mozgáshoz való jogát.

– Új menekültügyi törvényre van szükségünk, amely tökéletesen rendezné a menekültekkel kapcsolatos ügyeket és a legnagyobb problémánkat, hogy miként különböztessük meg a menedékkérőket a migránsoktól – mondta az államtitkár.

Szavai szerint a migránsok Szerbiába való bejutásának megakadályozása érdekében a határőrségnek meg kell erősítenie a jelen tevékenységét. Hozzátette, a határőrség 46 százalékkal több illegális határátlépést akadályozott meg idén, mint tavaly.

– Tizenegy hónap alatt a határőrség 8147 illegális határátlépést akadályozott meg – hangsúlyozta Božović.

Mint megjegyezte, engedély nélküli határátlépés és embercsempészt miatt 2013 decemberéig 171 bűnvádi feljelentést tettek 261 olyan személy ellen, akik 1588, többségében pakisztáni és afganisztáni személyt kíséreltek meg átcsempészni Szerbia országhatárain.

Saša Janković köztársasági ombudsman a migránsok egyre növekedő számáról beszélt, kiemelve, hogy a szerbiai hatóságok 2008-ban 77 migránst regisztráltak, 2011-ben 3100-at, 2013-ban pedig 3845-öt.

– A Szerbiában tartózkodó 3845 személy közül a hatóságok idén csupán 8 személlyel szemben végeztek el menedékkérelmi eljárást és egyetlen egy menedékkérelmet sem hagytak jóvá – mondta Janković.

Az ombudsman szerint a világot globális migráció jellemzi és ezért az érintett országoknak közösen kellene megoldást keresni a problémákra.