2024. április 26., péntek

Januárban licitálhatnak a gazdák

Adán szerdán lakossági fórumot tartanak az állami termőföld bérletéről

A helyi önkormányzat holnap (szerdán) 17 órától Adán a községháza dísztermében lakossági fórumot szervez a község földműveseinek az állami föld bérbeadásával kapcsolatos aktuális tudnivalókról.

Bilicki Zoltán polgármester elmondta, hogy a község területén január második felében szervezik meg a licitációt, amelyen a helyi gazdák mintegy 1400 hektár állami szántót vehetnek bérbe. Az adai község területén további 600–650 hektárt árendálhatnak azok a jószágtenyésztők, akik előbérleti joggal rendelkeznek. A szántók hektáronkénti kezdőára átlagosan 30 000 dinár lesz a licitáción. A polgármester megjegyezte, hogy valószínűleg felső határt is szabnak, hogy egy-egy bejegyzett gazdaság legfeljebb hány hektár területet vehet bérbe, de ennek nagyságáról az érdeklődők száma alapján döntenek a helyi önkormányzatnál.

– Az adai önkormányzat mindenkinek, a kisebb-nagyobb termelőknek is szeretne lehetőséget adni az állami termőföld bérletére. Ezért lesznek kisebb-nagyobb parcellák is, így lehet majd 5–10 hektáros szántóföldre is licitálni. Nem szeretnénk viszont nagyon alacsony felső területhatárt szabni, mert ha nincs rá megfelelő számú érdeklődő, akkor azzal csak azt érjük el, hogy az első körben nem talál bérlőre a teljes földterület, a második körben pedig már más községek területéről is licitálhatnak termelők. A célunk az, hogy az első körben minden parcellát bérbe adjunk a helyi termelőknek – mondta Bilicki Zoltán.