2024. április 26., péntek

Tadić nem tervez pártelnök lenni, de ha felkérnék, igent mondana

A B92 RTV A hét benyomása (Utisak nedelje) beszélgetős műsorában Boris Tadić, a Demokrata Párt volt elnöke azt nyilatkozta, hogy nem célja megdönteni Dragan Đilast, nem kíván a párt elnöke lenni, de ha szükség mutatkozik rá, mégis elvállalná a párvezetési feladatokat is.

– Amennyiben a pártban megérik az egyetértés, hogy le kell váltani a vezetőséget megfontolom a dolgot, de jelenleg nincsenek ez irányú terveim – mondta Tadić.

Mint megjegyezte, arra a kérdésre nem válaszolhat, hogy a pártnak milyen vezetőségre lenne szüksége, a pártszabályzat szerint erről ugyanis először a párt vezetőségével beszélhet, majd csak ezután a sajtóval.

Szavai szerint a DP nélkül Szerbiának nincs európai jövője, és a pártban vannak olyan emberek, akik eddig nem kaptak lehetőséget, de elképzelhető, hogy a jövőben, talán a következő kormányban bebizonyíthatják rátermettségüket. Hozzátette, hogy a jelenlegi szerb kormány azon gyakorlata, hogy külföldi tanácsadókat alkalmazott, arról tanúskodik, hogy a hatalmi koalíción belül kevés a jó szakember.

Egy esetleges DP–Szerb Haladó Párt nagy koalícióval kapcsolatban elmondta, hogy előtte meg kellene határozni a stratégiai célokat, valamint meg kellene változtatni az ország működését, mert mindenből bulvárhírek kerekednek.

A jelenlegi kormány működésével kapcsolatban megállapította, hogy nem várható gazdasági fellendülés, ha a szerb kormányt 10 vagy 15 párt alkotja. Megjegyezte, a jelenlegi szerb kormány a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcán kívül csupán egyetlen eredményt tud felmutatni, hogy időben meghozta az állami költségvetést.