2024. április 26., péntek

A folyami hajózásban nagy lehetőségek rejlenek

Vajdasági vizeken való hajózással foglalkozó tanulmányokat mutattak be Újvidéken

A Gazdasági, Munkaügyi, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenlőségéért Felelős Tartományi Titkárság az idén két tanulmányt dolgoztatott ki az Újvidéki Egyetem Műszaki Karával. Ezeket tegnap mutatták be a Tartományi Képviselőházban. Az egyik tanulmány a belföldi hajózható vizeken való áruforgalmat vizsgálta meg, a másik pedig a csatornahálózaton közlekedő vízi járművek információs-kommunikációs rendszerének a fejlesztését tűzte ki célul.

Dr. Zdravko Tešić, az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának professzora a DTD-csatorna információs-kommunikációs rendszerével foglalkozó megvalósíthatósági tanulmány felelőse. Tešić professzor kifejtette, hogy az elmúlt hat hónapban felmérték a terepen, milyen állapotban van a DTD-csatorna és azok a berendezések, amelyek az ott végbemenő hajóforgalmat kísérik figyelemmel.

– Mintegy másfél millió euró lenne szükséges a hajózás megfigyelését segítő berendezések beszerzésére és üzembe helyezésére – állapította meg dr. Zdravko Tešić.

– Mintegy 600 kilométernyi hajózható szakasz van a Duna–Tisza–Duna-csatornán. A Műszaki Karon elkészített tanulmányok kitérnek arra, hogyan lehetne a DTD-csatornát összekötni a többi vajdasági hajózható vizekkel. Elhanyagolhatalan a turisztikai jelentőségük a vajdasági vizeknek – mutatott rá Miroslav Vasin gazdasági, munkaügyi, foglalkoztatási és nemek egyenlőségéért felelős tartományi titkár.

– Kiemelt témaként szerepel a Tisza hajózhatósága. A Száva sekélyebb vízállású, kevesebb napon át hajózható, mégis működik az ott végbemenő hajóforgalmat szabályozó testület, a Száva-bizottság. A nemrég megtartott zentai tanácskozáson a Tisza menti önkormányzatok a tartománnyal együtt létrehozták a Tisza-bizottságot – nyilatkozta Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes.

– Nagy előrelépés, hogy a köztársasági parlament nemrégiben ratifikálta az ún. AGN-egyezményt, a nemzetközi jelentőséggel bíró folyami hajózási útvonalakra vonatkozó törvényt. Az AGN egyezmény a Tiszát nemzetközi jelentőséggel felruházott folyóvá nyilvánította. Az infrastruktúrát, a hajóépítő vállalatokat tekintve sajnos kijelenthetjük, hogy a folyami közlekedés rossz Vajdaságban. Fontos szem előtt tartani, hogy a folyami hajózásban nagy lehetőségek rejlenek, hiszen sokkal gazdaságosabb és környezetkímélőbb, mint a közúti közlekedés – tudtuk meg Juhász Bálinttól.