2024. április 26., péntek

A Nagy várakozások szabadsága

Đorđe Pisarev Temerinben átvette a Szirmai-díjat

Harmincnyolcadik alkalommal adták át a legjobb elbeszéléskötetért járó Szirmai Károly-díjat, melynek 2013. évi nyertese Đorđe Pisarev újvidéki író. A rangos elismerést Velika očekivanja (Nagy várakozások) című novelláskötével (Agora Kiadó) érdemelte ki a Bányai János (elnök), Franja Petrinović és Ivan Negrišorac összetételű zsűri döntése értelmében. A díjátadást egyik évben Temerinben, másik évben Verbászon ejtik meg, ugyanis Szirmai temerini születésű volt, de élete inkább Verbászhoz kötötte. Ugyanígy váltakozva egyik évben magyar, másik évben szerb nyelvű kötetet jutalmaznak.

Ezeken a hagyományos jegyeken túlmenően a péntek esti díjátast rendhagyó módon a temerini Lukijan Mušicki Művelődési és Tájékoztatási Központ képtárában rendezték meg, ahol a tér adta lehetőséggel élve Bordás Győző, a Szirmai-emlékbizottság elnöke megnyitotta Jovan Pačić Bácskai népviseletek című akvarellsorozatából válogatott kiállítást. Valójában reproduktív kiállításról van szó, melynek eredeti anyagát Budapesten, a Széchényi Könyvtárban őrzik. Bordás szerint a bajai születésű Pačić és a temerini születésű Mušicki életútja könnyen kereszteződhetett, már csak azért is, mert nemcsak hasonló érdeklődésű kortársak voltak, hanem mert világuk egyaránt kötötte őket Budapesthez és Újvidékhez. Az est folyamán felhangzott egy-egy vers mindkettőjük alkotói opuszából.

A zsűri döntését Franja Petrinović és Bányai János indokolta meg. A bírálóbizottság elnöke szerint a könyv szerzője nem keresi ugyan a prózaírás új útjait, ám minden írásában történetet mond, minthogy meggyőződése szerint alapvetően fontos a történetmondás.

– A szabadságról szólnak Pisarev példái, a szerző szabadságáról, a regény és az elbeszélés hőseinek szabadságáról, ezenfelül az olvasó szabadságáról, hisz mindenki előtt ott vannak a lehetőségek, a választás és a döntés lehetősége, amivel persze élni lehet, méghozzá annak, aki mindezekkel a szabadságokkal élni akar. Đorđe Pisarev elbeszéléskötete, írásai mindig valamilyen köztes térben játszódó történetet mondanak el. S ezek a köztes terek ott vannak a túlvilág és a földi világ, a jelen és a múlt, az álom és a valóság, a mítosz és a történet, a látomás és a tapintható világ között. Ebben a köztes világban tájékozódnak hol sikeresen, hol meg elveszetten az elbeszélések hősei, akik sokszor éppen az irodalomból kerültek a Nagy várakozások kötet lapjaira – mondta többek között Bányai.

A díjazott – akinek a munkássága az újvidéki Dnevnik napilaphoz fűződik – a művéről mindenekelőtt kifejtette, hogy történetek elmondásával képesek vagyunk arra, hogy az egyik távlatból a másikba futtassuk át annak menetét, és arra is, hogy képekből életeket formáljunk. – Novelláskötetem mindezt többek között képregények példájával illusztrálja. Az írók megértették, hogy az irodalomnak saját maga felé kell fordulnia, az olvasók pedig azt, hogy az irodalomban levő igazság mégiscsak relatív, azaz többféle igazság létezik – mondta egyebek mellett Pisarev.

A díjátadó közönsége azontúl, hogy szerb és magyar nyelven meghallgatta Pisarev egy novelláját, megtekinthette Maurits Ferenc képzőművész nyilvánosan először bemutatott Szirmai Károly portréját is. Közreműködött a helybeli Markoláb citerazenekar.