2024. április 26., péntek

Az önkormányzat visel gondot a betegek jogvédelmére Zomborban

A páciensek jogairól szóló törvény hatályba lépése után a betegek jogvédelme az egészségügyi intézetekből átkerült a helyi önkormányzatok jogkörébe – közölte dr. Bogdanka Pušić, a zombori polgármester egészségüggyel megbízott tanácsadója, aki az egészségügyi tanács elnök asszonya is.

A törvény értelmében ezt a feladatot okleveles jogász látja el tanácsadói munkakörben, valamint az egészségügyi tanács, mely Zomborban szeptember folyamán alakult meg a polgármester által hozott végzés alapján. A tanács szűkebb és kibővített összetételében helyet kaptak az önkormányzat, az egészségügyi intézmények, az egészségbiztosító képviselői, valamint civil szervezetek mint a páciensek körének képviselői.

Az illetékes jogi tanácsadónak kettős szerepe van: eljár a beérkezett panaszok ügyében, illetve tájékoztatással és tanáccsal szolgál a páciensek jogait illetően. Munkájáról negyedévenként köteles beszámolni az egészségügyi tanácsnak, illetve félévi és évi jelentést kell benyújtania. A tanács jóváhagyta a városi közigazgatás döntését, hogy a továbbiakban a tanácsadó tisztségét Aleksandra Divnić okleveles jogász töltse be, aki korábban az önkormányzat társadalmi ügyosztályán a szociális és egészségvédelemmel, rokkanttámogatással, a gyermekes családok anyagi támogatásával foglalkozott, és az állami szervekben végzett munkához szükséges szakvizsgával rendelkezik.

A tanácsadó munkanapokon 8 és 13 óra közt fogadja az egészségügyi jogcsorbításra panaszt tevőket a megyeháza 56-os számú irodájában, illetve tanácsért, tájékoztatásért a 025/468-196-os telefonszámon vagy az adivnic@sombor.rs elektronikus levélcímen lehet hozzá fordulni.