2024. április 26., péntek

Sokjelöltes helyi választás

Bácsfeketehegyen negyven jelölt indul a tizenöt tagú tanácsba

December 15-re írták ki a helyi közösségi választásokat a kishegyesi község három helyi közösségének elnökei. Vasárnap Bácsfeketehegyen is helyi választásokat tartanak: megválasztják a helyi közösség tanácsának tizenöt képviselőjét.

A választásokat ez esetben is a helyi közösség tanácsának eddigi elnöke, Bojtos Béla írta ki.
– Akárcsak a másik két településen, mi is többségi választási elv alapján választunk, személyeket és nem pártlistákat. Ennek ellenére bárki is úgy próbálja beállítani magát, hogy pártfüggetlen, a helybeliek pontosan tudják, melyik párt színeiben szokott szerepelni, vagyis nem lehet őket becsapni. Bácsfeketehegyen egyébként négy választókerület lesz és ennek megfelelően négy választóhely is. A tizenöt tagot úgy választjuk meg, hogy az első kerületben három képviselőt választunk, a többiben pedig a négy legtöbb szavazatot kapott jelölt lesz képviselő. Ábécé sorrendben szerepel mindenki és csak az Itthon Bácsfeketehegyen csoport jelöltjeinek neve mellett szerepel a csoport neve is – hallottuk Bojtos Bélától, a helyi közösség tanácsának elnökétől.
A szavazóhelyek különböző helyszíneken lesznek: az első szavazóhely a nyugdíjasok otthonában, a második a kultúrotthonban, a harmadik a helyi közösség épületében, a negyedik pedig az iskolában. A helyi közösség tanácsának tizenöt képviselői helyére összesen negyvenen pályáznak. Mint a választási bizottságokban figyelmeztetnek rá, a polgároknak vigyázniuk kell, hány jelölt nevét karikázzák be, mert ha több nevet karikáznak, az a szavazat érvénytelen lesz.