2024. április 26., péntek

Uniós pályázat – nem csupán a tagállamok részére

Bemutatták a Horizont 2020 elnevezésű projektumot a Tartományi Képviselőházban

A tudományos kutatómunkán keresztüli gazdasági fejlődést célozza meg a Horizont 2020 pályázati program, amely tegnap került bemutatásra a Tartományi Képviselőházban. Az említett projektum keretében 78 milliárd eurónyi pénz kerül kiosztásra, amelyre Európa-szerte pályázhatnak a tudományos kutatómunkával foglalkozó intézmények, beleértve a vajdaságiakat is. Maga a projektum a 2014–2020-as periódus tudományos innovációinak serkentését irányozza elő.

– A program egyik nagy előnye, hogy nemcsak uniós tagállamok pályázhatnak. Ez Szerbiára nézve két okból is fontos. Egyrészt azért, mert részt vehet a programban, másrészt pedig azért, mert e projektum révén további együttműködési stratégiákat is kiépíthet Európával – értékelte dr. Dragoslav Petrović tartományi tudományügyi és technológiai fejlesztési titkár.

A titkár megjegyezte, hogy a tartomány intenzíven készült a szóban forgó programra, hiszen jelenleg 191 nemzetközi projektumban vesz részt, negyvennégy országgal és kicsivel több mint 951 külföldi intézménnyel folytatnak közös munkát.

Hozzáfűzte, hogy a Tartományi Kormány jövő évi költségvetéstervezetében a rendelkezésre álló 2 millió eurón túl további 300 ezer eurót különítenének el a határon átívelő együttműködés serkentésére. Emellett megemlítette, hogy létrehoztak egy ügynökséget is, amely a nemzetközi közös munka logisztikai részével foglalkozna a jövőben, és átláthatóbbá tenné az intézmények, vállalkozók számára az ilyen jellegű munkákkal kapcsolatos kérdéseket.

Dr. Pavle Sekeruš, az Újvidéki Egyetem prorektora a médiához intézett nyilatkozatában szintén arról beszélt, hogy a Horizont 2020 kivételes fontosságú program, amely biztosíthatja a kutatómunka magas színvonalon történő lebonyolítását, ugyanakkor megerősítheti az egyetem nemzetközi kapcsolatait is. Nagy konkurenciával kell azonban versenyre kelni, amely természetesen nehezíti a pályázaton való sikeres szereplést.

A Horizont 2020 első pályázatait tegnap, december 11-én hirdették meg.