2024. április 26., péntek

Ifjúságpolitika és környezetvédelem Óbecsén

Mit tesznek az óbecsei fiatalok a környezetük védelméért? Melyek a község legégetőbb környezetvédelmi problémái? Hogyan vehetnek részt ezeknek a megoldásában a fiatalok? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az a tegnapi kerekasztal, amelyet az Óbecsei Ifjúsági Iroda szervezésében tartottak meg az Óbecsei Népkönyvtárban. A beszélgetésen az önkormányzat környezetvédelemmel megbízott munkatársai, valamint a helyi ifjúsági és ökológiai szervezetek képviselői vettek részt.

A beszélgetés konklúziója az volt: a helyi környezetvédelmi dokumentumok irányelvei gyakran pénzhiány és politikai akarat híján nem valósulnak meg, de ha mindenki a saját környezetében tenné a dolgát, a sok kis egyéni és csoportos akció eredményre vezetne. Marina Krunc, az óbecsei Öko Óbecse civil szervezet képviseletében azt kifogásolta, hogy ma már a legegyszerűbb kezdeményezés megvalósításához is projektumokat és dokumentumokat kérnek a hivatalok, miközben számos problémát akár egy kapával is meg lehetne oldani. Sok szó esett a média szerepéről és a lakosság öntudatának a fejlesztéséről is, de Bojana Božić, a közigazgatási hivatal környezetvédelmi és területrendezési osztályának a vezetője szerint nem lehet csodát várni a fiatalok aktivitásától, mert Szerbiában csak a restrikció vezet eredményre. Bojana Božić úgy véli, hogy azok a törvények, amelyekkel fel lehetne számolni az áldatlan állapotokat, még nem születtek meg.

A szervezők ismertették a Zöld aktivista és a Zöld pecsét elnevezésű elismeréseket is, amelyeket a környezetvédelemben legaktívabban tevékenykedő egyének és ifjúsági irodák érdemelhetnek ki. A Zöld pecséttel egy ezer euró értékű irodaszercsomag, a Zöld aktivista elismeréssel pedig egy profi fényképezőgép jár.

A beszélgetésre annak a Környezetvédelem a szerbiai ifjúságpolitikában elnevezésű projektumnak a keretében került sor, amit az Európai Ifjúsági Központ, a Gazdasági, politikai, környezetvédelmi és fenntartható fejlődési központ, valamint a környezetvédelmi kutatások szerbiai központja közösen bonyolít, és a nemzetközi fejlődés és együttműködés svéd ügynöksége (SIDA) finanszíroz.