2024. április 26., péntek

Továbbra is tart a Villám

Nikola Selaković: Remélem, hogy a bíróságok is elvégzik a munka rájuk eső részét

Zagorka Dolovac köztársasági ügyész a Villám fedőnevű rendőrségi akció eredményét összegezve szerdán elmondta, hogy valamivel több mint 21 kilogramm kábítószert foglaltak le, és 124 kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítható személyt vezettek elő, akik közül 70 személy van előzetes letartóztatásban. A szóban forgó rendőrségi akció továbbra sem ért véget, nyomatékosította Dolovac, írja a B92.

Egyebek mellett hét kilogramm heroint, öt kilogramm kokaint, valamint 27 pisztolyt, 16 puskát, egy golyószórót, négy bombát és 525 gramm plasztikbombát foglaltak le a rendőrök.

Bűnvádi feljelentést 180 személy ellen tettek, a remények szerint azonban még legalább 100 gyanúsított ellen tesznek bűnvádi feljelentést, részletezte Dolovac. Az ország komoly abbéli szándékában, hogy leszámoljon a droggal, nyomatékosította.

Nikola Selaković igazságügyi miniszter szintén elégedett a rendőrség és az ügyészség koordinált munkájával. Selaković reméli, hogy a bíróságok is elvégzik a munka rájuk eső részét. Az újságírói kérdésre, hogy megtörténhet-e, hogy a Villám akcióban elővezetett gyanúsítottaknak ugyanaz lesz a sorsa, mint a Morava fedőnevű akcióban négy évvel ezelőtt letartóztatottaké, akik többségét a bíróság nem ítélt el jogerősen, Selaković válaszként kifejtette: egyelőre semmi nem igazolja a két akció és azok kimenetelének az összehasonlítását. Az állam üzenete egyértelmű: a bűnözőknek az igazságügyi szervek előtt kell felelniük tetteikért, szögezte le Selaković, arra a kérdésre viszont, hogy a dél-szerbiai Veliki Trnovacon, amely közismerten a kábítószer-kereskedelem egyik központja, a rendőrség drogra bukkant-e, nem tudott válaszolni. Ez a rendőrség hatáskörébe tartozó kérdés, jegyezte meg.

A szerdán Brüsszelben tartózkodó Vladimir Božović, a belügyminisztérium államtitkára pedig arról számolt be, hogy még az Európai Bizottság is elismerően nyilatkozott a Villám rendőrségi akcióról, valamint arról, hogy néhány nappal ezelőtt a Nikola Tesla Hőerőműben nagyobb mennyiségű, korábban lefoglalt kábítószert semmisítettek meg az illetékesek.