2024. április 26., péntek

A visszaélések eldorádója

A helyi költségvetések ellenőrzésének a fontosságáról tárgyaltak Óbecsén

Egyre több civilt érdekel, hogyan költi el az önkormányzat a köz pénzét – erre enged következtetni az, hogy a költségvetés átláthatóságáról és a közpénzek felhasználásáról szóló óbecsei fórumokon egyre többen vesznek részt. Pénteken több mint hatvanan voltak kíváncsiak arra: hogyan vehetnének aktívabban részt a közéletben, valamint a költségvetés tervezésének, végrehajtásának és ellenőrzésének a folyamatában.

Dragan Dobrašinonović, a közpénzek felügyeletét végző koalíció képviselője szerint a polgároknak és a civil szervezeteknek szervezetten kell fellépniük a visszaélések megakadályozása érdekében, és állandó kampányt kell folytatniuk egy normális és tisztességes társadalom megteremtése érdekében, mert csak így lehet egy új politikai elitnek lehetőséget teremteni a bizonyításra.

Miroslav Prokopijević, az Európai Tanulmányok Intézetének a munkatársa azt állította, hogy a közpénzeknek legalább a tíz százalékát elcsalják az illetékesek.

– Az önkormányzatok által felhasznált pénzek nagy tételt jelentenek, ez az összeg a nyugdíjakra elköltött pénznek a fele. A közpénzek felelőtlen felhasználásával elherdált összegen évente egy egész Vajdaságot átszelő autóutat lehetne megépíteni – tette hozzá.

Dejan Milić, a Korrupcióellenes Ügynökség összeférhetetlenség visszaszorításával foglalkozó osztályának a vezetője szerint az önkormányzati kassza a visszaélések eldorádója, a politikai lojalitás pedig közönséges módon megvásárolható áru lett.

A pénteki fórumot a hétvégén egy szeminárium követte, ezen Miroslav Prokopijević több konkrétumról is beszélt, így a résztvevők megtudhatták azt, hogy Szerbiában a GDP 6,5 százaléka kerül az önkormányzatokhoz, ami megközelítőleg kétmilliárd dinár, és ennek az összegnek csaknem a fele Belgrád és Újvidék pénztárcáját duzzasztja. Ha nem kerül sor gazdasági és demográfiai decentralizációra, a professzor szerint 20-30 év múlva ez az arány akár a 80 százalékot is elérheti.

A hétvégi szemináriumon Đorđe Popov, az óbecsei közigazgatási hivatal vezetője az óbecsei költségvetésről is beszélt, tőle azt is megtudtuk: a bevételek csökkenése miatt a jövő évi büdzsé sajnálatos módon karcsúbb lesz az ideinél.

A fórumra és a szemináriumra a Légy közvetlen viszonyban a községi költségvetéssel elnevezésű projektum keretében, az Óbecsei Ifjúsági Szervezet szervezésében és a tartományi régióközi együttműködési és önkormányzati titkárság anyagi támogatásával került sor.