2024. április 26., péntek

Csoda történt Oromhegyesen

Az észak-bácskai faluban felszentelték a régió legnagyobb szabadtéri betlehemét

A helybéli Szent Mihály templom templomkertjében felállított, életnagyságú szoborcsoportot a nyáron harmadik alkalommal megrendezett Oromhegyesi Fafaragótábor résztvevői készítették több éven keresztül.

A fafaragók még 2011-ben láttak neki a szobrok készítésének, a teljes szoborcsoportot azonban az idén fejezték be (Fotó: Horváth Zsolt)

A fafaragók még 2011-ben láttak neki a szobrok készítésének, a teljes szoborcsoportot azonban az idén fejezték be (Fotó: Horváth Zsolt)

A fafaragók még 2011-ben láttak neki a szobrok készítésének, a teljes szoborcsoportot azonban az idén fejezték be. Az életnagyságú alakokat egyébként többnyire tölgyfából készítették, de vannak hárs- és juharfából kifaragott szobrok is – nyilatkozta napilapunknak Erdélyi István, a tábor vezetője. A szobrok elkészítésében többek között részt vett Törő György neves szekszárdi fafaragó és népi művész, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány dunai alkotókörének a tagja is, aki úgyszintén ellátogatott a maga nemében egyedülálló betlehem felszentelésére. Törő úr a jeles esemény után napilapunknak nyilatkozva kiemelte, hogy advent második vasárnapján a fafaragók számára egyfajta csoda történt, a barátság és az összefogás csodája, ugyanis több éven keresztül négy nemzet tizennégy faragója készítette ezt az alkotást. Törő úr elmondta azt is, hogy az oromhegyesi betlehem nemcsak Vajdaságban, hanem egész Közép-Európában is kuriózumnak számít. A szoborkompozíció vízkeresztig lesz megtekinthető a templomkertben, ezután lebontják, s biztos, hűvös és zárt helyen újrafestik az egészet, de jövő ilyenkorra ismét felállítják.