2024. április 26., péntek

„Szerbia nem lesz Görögország”

Ivica Dačić: Vajdaság finanszírozását úgy kell megoldani, hogy tiszteletben tartjuk egyedi jellemzőit, de közben nem veszélyeztetjük Szerbia többi polgárát

A jövő évi állami költségvetés javaslatának megindoklásakor Ivica Dačić szerb miniszterelnök a köztársasági parlament képviselőihez szólva kifejtette, hogy a kormánynak minden egyes célját sikerült a dokumentumba foglalnia. Első helyen a felelősség áll, jegyezte meg Dačić, mondva, hogy a költségvetés összeállítása csak látszatra egyszerű feladat, és az előző években soha nem sikerült jól elvégezni. Az aktuális összetételű kormány szilárd abbéli szándékában, hogy nem követi el a korábbi években jellemző hibákat, ennek egyik bizonyítéka példának okáért a kormány átalakítása, érvelt Dačić.

Eljött az idő, hogy a hangzatos kijelentések és a nyilvánosságnak megrendezett előadások helyett az életszerű problémák megoldása felé forduljunk – mondta a miniszterelnök (Fotó: Tanjug)

Eljött az idő, hogy a hangzatos kijelentések és a nyilvánosságnak megrendezett előadások helyett az életszerű problémák megoldása felé forduljunk – mondta a miniszterelnök (Fotó: Tanjug)

– Mindenkit kérek, hogy támogassa a költségvetést és a valóságot. Eljött az idő, hogy a hangzatos kijelentések és a nyilvánosságnak megrendezett előadások helyett az életszerű problémák megoldása felé forduljunk. A költségvetésben sikerült biztosítani a bérek és a nyugdíjak stabilitását, valamint megteremtettük a külföldi beruházások alapját képező biztosítékokat. Kedvező légkört teremtettünk a külföldi beruházásoknak, és lehetővé tettük, hogy zavartalan legyen az európai integráció folyamata. Az eddigiekhez képest háromszor nagyobb összeget különítettünk el a kultúrára. A kedvezőtlen pénzügyi légkör ellenére is sikerült megállítanunk a szakadék irányába robogó vonatot. Megakadályoztuk, hogy Szerbiában is megtörténjen a görög forgatókönyv. A büdzsé javaslatában előirányzott költségvetési és strukturális intézkedéseknek köszönhetően 2014-ben feltehetőleg egy százalék körül fog alakulni a gazdasági növekedés. A költségvetés javaslata, valamint az azt kísérő törvények jelentik a reformfolyamatok első lépését – foglalta össze Dačić.

Ivica Dačić szerint az a legfontosabb, hogy a megkezdett reformfolyamat több évig tartson, és ne állítsák meg félúton, mint ahogyan azt korábban több alkalommal is megtették. Be kell fejezni a vállalatok átszervezését, de nem úgy, hogy abból a mágnásoknak származzon haszna, értékelte Dačić, kifejtve, hogy a közvállalatok nem kerülhetnek az államnak pénzébe, így őrizve az ingatag szociális békét. Az állami vállalatok nyeresége az állam nyeresége, mutatott rá Dačić.

– Ha eredményeket akarunk, akkor nem fecsérelhetjük el erőforrásainkat. Reális-e, hogy a közszférában 740 ezer ember dolgozik? A kormány azt is elhatározta, hogy könyörtelenül leszámol a feketegazdasággal. A szerb gazdaság gépezetét azonnal el kell indítani. A rendszer fontos része a nyugdíjrendszer is, ezért szem előtt tartva a szerzett jogokat, megkezdjük jobbá és fenntarthatóvá tenni ezt a rendszert. Ami Vajdaságot és a helyi önkormányzatokat illeti, finanszírozásukat úgy kell megoldani, hogy tiszteletben tartjuk ezek egyedi jellemzőit, és közben nem veszélyeztetjük Szerbia többi polgárát. A Vajdaság finanszírozásával kapcsolatos problémák nem az aktuális kormány idejében születtek, ezeket már sokkal korábban meg lehetett volna oldani. Fel kell fogni, hogy milyenek a körülmények. Pillanatnyilag nincsen helye a demagógiának és a politikai kompromisszumnak. Szocialistaként én is olyan országra vágyom, amely minden egyes polgáráról képes gondoskodni, amelyben növekednek a nyugdíjak, a munkahelyek pedig biztosak. Az aktuális körülmények ezt sajnos nem teszik lehetővé. A Szerbiában uralkodó állapotok nem csak az aktuális kormány hatáskörébe tartoznak, ez az összes parlamenti párt ügye, hiszen a múlt valamelyik időszakában mindegyik hatalmon volt – fogalmazott Dačić.

A költségvetés javaslatának értelmében a bevételek jövőre 930 milliárd, a kiadások pedig 1113 milliárd dinárt tennének ki. Az államháztartási hiányt 183 milliárd dinárban határozták meg. Összesen 171 módosítási indítványt nyújtottak be, ebből 12-t a kormány fogalmazott meg. Egyik módosítási indítványában a kormány a Srbijagas fizetésképességének megőrzése céljából elkülönített 200 millió eurót 200 millió amerikai dollárra csökkentené, a Szerbiai Villanygazdaság hiteléhez szükséges banki garancia csökkentésének érdekében pedig a 100 millió eurós hitel 107 millió dollárra való csökkentését indítványozta.

Janko Veselinović, a Demokrata Párt képviselője nem hisz a költségvetés javaslatának jótékony hatásában, és kijelentette, hogy az államadósság jövőre legalább hatmilliárd dinárral fog növekedni. Veselinović választ követelt, hogy a következő évben hány alkalmazott fogja elveszíteni munkahelyét, és mi lesz a bérekkel, valamint a nyugdíjakkal, illetve a polgárok vásárlóerejével. Ezután Veselinović hosszabb ideig vitázott Dačićtyal, hogy az utóbbi évtizedek során milyen ütemben növekedett Szerbia államadóssága, és ezért ki a felelős.

Mlađan Dinkić, a Szerbia Egyesült Régióinak frakcióvezetője a mezőgazdaságra és a termelésre elkülönített pénzeket hiányolja a költségvetés javaslatából, valamint felhívta a figyelmet, hogy az ország legköltségesebb hiteleinek a visszafizetését sem tervezték be.

Dinkić azzal sem ért egyet, hogy az átszervezés alatt álló vállalatok számára az ideinél hatszor nagyobb összegben irányoztak elő állami támogatást, tovább mélyítve ezzel Szerbia adósságát. A SZER 30 módosítási indítványt nyújtott be, ha ezeket nem fogadják el a hatalmiak, akkor képviselői nem szavazzák meg a költségvetés javaslatát.

A Szerbiai Demokrata Párt sem tartja támogathatónak a költségvetést, mert – mint azt Nenad Popović kifejtette – a büdzsé mindkét oldala irreális. Az első pótköltségvetést már a következő év első felében a parlament elé kell terjeszteni, véli Popović.

Az Együtt Szerbiáért frakció is a fejlesztési lehetőségeket hiányolja a büdzséből, mivel a költségvetésben nem látni a terveket és a fejlesztést, közölte Dušan Petrović frakcióvezető. Egyedül a takarékossági intézkedéseket lehet dicsérni, tette hozzá Petrović.

Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője megismételte a párt korábban kialakított álláspontját, hogy ha a költségvetés Vajdaság vonatkozásában nem tartja tiszteletben az alkotmányt, akkor nem szavazzák meg. A VMSZ frakciója két módosítási indítványt nyújtott be a parlamentnek. Egyikben 150 millió dinár elkülönítését javasolta a Szabadkai Népszínház épületének a felújítására, a másikban pedig a jövőre megtartandó nemzeti tanácsi választások lebonyolításához szükséges pénz elkülönítését indítványozzák, hiszen ezt a kormány elfelejtette megtenni. A VMSZ szerint a választásokra nagyjából 50 millió dinárt kellene betervezni.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga is csak abban az esetben támogatja a költségvetést, ha abban figyelembe veszik a Vajdaságot érintő alkotmányos garanciákat, közölte Đorđe Stojšić, a frakcióvezető helyettese.

A szintén ellenzéki Szerb Megújhodási Mozgalom viszont támogathatónak tartja a költségvetés javaslatát, tolmácsolta a párt álláspontját Žika Gojković. Véleménye szerint a büdzsé képes lesz megmenteni az országot a csődtől. A költségvetést a realitás kényszerítette ki, és képes lesz megmenteni az országot az összeomlástól, nyomatékosította Gojković, a folytatásban pedig kritikával illette a kormányt, amiért az ideihez képest csökkentette a mezőgazdaságra előirányzott pénzeket.

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt frakcióvezetője felszólalásában abbéli véleményének adott hangot, hogy a kormány a válság terhét a polgárok vállára teszi át.