2024. április 26., péntek

A magyar közösség otthona

Törökkanizsán székházat kapott a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület

Új székházba költözött a 22 éve alakult törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület. A pénteken délután megtartott ünnepélyes székházavatón Kovács Magdaléna, az egyesület elnöke üdvözölte a nagyszámú egybegyűltet, köztük a magyarországi Langerné Viktor Katalint, a Bethlen Gábor Alapkezelő Magyarság Háza igazgatóját, Pásztor Istvánt, a tartományi parlament elnökét, Törökkanizsa szülöttét, Kern Imrét, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettesét, Német László bánsági megyés püspököt, Zsoldos Ferencet, az MNT alelnökét, Bús Ottót, a VMSZ elnökségi tagját, Dudás Károlyt, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, valamint a környező községek képviselőjét.

Az épület megvásárlását a magyar állam finanszírozta, majd négy év kitartó munkával és a nagyberuházási alap támogatásával sikerült felújítani és kibővíteni. A művelődési egyesület gyönyörű székházát a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a gazdasági és foglakoztatási titkárság támogatásával korszerű bútorokkal rendezték be.
A megnyitó alkalmával Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke a törökkanizsai magyar közösség számára történelmi jelentőségű eseménynek nevezte a törökkanizsai magyarság művelődési házának átadását, bár mint hangsúlyozta, még nem fejeződtek be teljes egészében a munkálatok.
– A kor követelményeinek megfelelően kialakított székház közösségünk felemelkedésének és összefogásának legszebb példája. A VMSZ, a tartomány és az anyaország a bánáti kis közösségekre is odafigyel. Az elmúlt évtizedekben soha ilyen jelentős magyar vonatkozású beruházás nem történt Törökkanizsán – mondta többek között köszöntőjében Újhelyi Nándor.