2024. április 26., péntek

Választási előkészületek a haladóknál?

A januári rendkívüli tisztújító közgyűlésen egyes hírek szerint Vučić meg akar szabadulni Tomislav Nikolić embereitől

Rendkívüli tisztújító közgyűlés lesz a Szerb Haladó Pártban január 25-én – jelentette be a párt pénteki főbizottsági ülését követően pénteken Aleksandar Vučić pártelnök. A bejelentéssel egy időben el is indultak a találgatások, hogy miről is lehet szó? A szakértők szerint a jövő évben megtartandó előrehozott választások előtti felkészülésről van szó, ugyanakkor a pártelnök ilyen módon kíván megszabadulni Nikolić embereitől, akinek többek között a fia is a párt vezetőségében található.

A Danas napilap azt írja, hogy ezt a célt szolgálták a bulvárlapokban a napokban megjelent, szinte azonos tartalmú írások, amelyek szerint Miroslav Mišković üzletember Oliver Antićtyal, a szerb államfő tanácsadójával, Vladimir Cvijan haladó párti politikussal és Dragan Đilas demokrata elnökkel politikai puccsot készít elő, amelynek célpontja maga Vučić.

Ezen cikkek valódi célpontjai azonban nem Mišković vagy Đilas, hanem az SZHP azon szárnya, amelynek élén az államfő áll, első vonalban pedig maga Oliver Antić, aki a párt Politikai Tanácsának élére szeretne kerülni.

A Vučić elleni támadás azzal az akcióval indult, amikor Antić közölte, hogy a Balkáni Korrupcióellenes Liga felfedi, mely politikusok érintettek egy hatalmas botrányban. Később közölték, hogy Mlađan Dinkićről illetve Vučić első kormányalelnök más közeli munkatársairól van szó, akiket felelősség terhel a Mobtel és bizonyos ciprusi pénzek lenyúlásában.

A lap úgy tudja, a küszöbön álló választások előtti helyezkedést szolgálja a tisztújítás, ugyanis Vučić ilyen módon igyekszik megszabadulnia másik tábor embereitől, a cél pedig az, hogy a választási listára Nikolić emberei közül minél kevesebben kerüljenek fel.

A Demokrata Párttal kapcsolatban Vučić célja minél inkább meggyengíteni Dragan Đilast és elérni, hogy leváltsák a párt éléről, olyan módon, hogy Boris Tadićnak nyújt támogatást.