2024. április 26., péntek

Már az óvodában szemvizsgálatra van szükség

A Naša Radost megszervezte a 3–5 évesek szemvizsgálatát – Az idei tanévben először tartozik a szemvizsgálat az iskoláskor előtti óvodások általános orvosi vizsgálatai közé

A 3–5 éves gyerekek közül többen küzdenek valamilyen szemészeti problémával, derült ki az elmúlt időszakban, a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény, illetve a Kuća zdravlja magánklinika közös kísérleti programja során, amelynek keretében több óvodásnál végeztek részletes szemvizsgálatot.

Snežana Flegótól, a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatójának tanácsadójától megtudtuk, a magánklinika szemészeti részlege együttműködési szándékkal kereste fel őket, miszerint felkínálták, hogy elvégeznék a 3–5 éves gyerekek szemészeti vizsgálatát.
– Azért éppen ezt a korosztályt célozták meg, mert ebben az időszakban jelenhetnek meg különböző szembetegségek, amelyeket ha időben nem kezelnek, később már nem korrigálhatók. Sajnos ezeket a betegségeket, deformitásokat a szülők nem vehetik észre, illetve az óvónők sem, csak szakvizsgálatok útján diagnosztizálhatók. Természetesen a magánklinika értesítését szélesebb körben megvitattuk, beszéltünk róla a pedagógusainkkal és pszichológusainkkal, illetve a szülőkkel is. Végül úgy döntöttünk, hogy azokban az óvodákban, ahol a szülők is beleegyeznek ebbe a vizsgálatba, megszervezzük azt. Így a gyermekhét keretében kezdtük meg a közös akciónkat – mondta el. Kiemelte, a szülők többsége tartott a vizsgálattól, mégis az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy mégis csak szükség van szemvizsgálatra, így egyre több szülő egyezik abba bele.

– Összetett vizsgálatról van szó, éppen ezért kértük, hogy a szülők is legyenek jelen a vizsgálat során. Jelen voltak az óvónők és a prevenciós nővérünk is. Először két óvoda, a Bubamara és a Marjai Maria vett részt a vizsgálatokon. Az itt szerzett tapasztalatok után a szülők is megbizonyosodhattak róla, hogy szükség van a szemvizsgálatra, hiszen néhány gyereknél szemdeformitást vettek észre. A gyerekek nagyon jól viselték a vizsgálatot, hiszen a szemészeten dolgozók játékosan viszonyultak hozzájuk – mutatott rá az iskoláskor előtti intézmény szakembere.

Az elmúlt két hónapban 8 óvoda vett részt ebben az akcióban, ami júniusig tart, mégpedig a Bubamara, a Marjai Maria, a Plavi zec, a Maštalica, a Snežana, a Duga, a Zvezdice és a Zeka óvoda összesen 169 óvodása már meglátogatta a szemészt. Közülük 58 gyermeknél vettek észre valamilyen hiányosságot, így további vizsgálatokra küldték őket.
– Ezen gyerekek körében nagy arányban fedeztek fel deformitásokat. A szakemberek szerint sajnos muszáj elvégezni ezeket a vizsgálatokat még ebben a korban, mert megtörténik, hogy 5 éves kor után már nem korrigálhatók – mutatott rá Snežana Flego. Hozzáfűzte, az ünnepek után ugyanezeket a vizsgálatokat elvégzik a Maslačak, a Sanda Marjanović, a Verevrica, a Ciciban, illetve a Senica óvodákban is. A pontos időpontokról az óvónők értesítik majd a szülőket.

Megtudtuk továbbá, hogy ezen akció mellett kezdeményezések vannak arra is, hogy a 6-7 éves korosztálynál, mielőtt iskolába indulnak, a kötelező vizsgálatok között szerepeljen a szemészet meglátogatása is.
– Sajnos a legnagyobb tömeg a kórházban, éppen a szemészeti osztályon van. A szisztematikus vizsgálat keretében a szemészhez is el kell menniük az iskolába induló gyerekeknek. Vagyis az antropometriai vizsgálatok mellett, mint a testsúly, a testmagasság, valamint a talpvizsgálatok, valamint a hallásvizsgálatok mellett, a szemvizsgálatot is el kell végezni. Remélem sikerül majd a kórházzal olyan időpontokat találnunk, amikor a szemészeten fogadni tudják a gyerekeket, hogy a szülőknek és a gyerekeknek ne kelljen sokáig várakozniuk a rendelőben – magyarázta Snežana Flego. Hozzátette:

– Nemcsak a mi intézményünk, hanem az Egészségházak is már évek óta ragaszkodik a kórház szemészeti osztályával való együttműködés kialakításához, de eddig egyszerűen nem tudtunk olyan időpontokat kapni, amikor a szemvizsgálatokat el tudták volna végezni ennél a korosztálynál. Hiszen évente megközelítőleg 1000 gyermek iratkozik az első osztályba. A szakemberek szerint a szemvizsgálatot nem ebben a korban, hanem már sokkal előbb el kell végezni a deformitások kellő időben történő kezelése érdekében. Szükség van ezekre a vizsgálatokra ha nem előbb, az iskolába indulás előtt, hiszen a sikeres tanulás érdekében a gyerekeknek jól kell látniuk a táblát, vagy éppen az olvasáshoz és íráshoz is elengedhetetlen a tiszta látás – mondta. Rámutatott, ez a tanév az első, amikor a szisztematikus vizsgálat része a szemvizsgálat. Jelenleg a kórházban a vizsgálatok megszervezése nehézkesen halad.