2024. április 26., péntek

Költségvetés közelebbről

Óbecsén fórumon és szemináriumon mutatják be a lakosságnak, hogyan lehet részt venni a büdzsé alakításában és annak ellenőrzésében

Légy közvetlen viszonyban a községi költségvetéssel – szabad fordításban ez annak a projektumnak a megnevezése, amelynek keretében az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) fórumot és szemináriumot is tart a hétvégén Óbecsén. A szervezők a képzéssel azt szeretnék elérni, hogy a lakosság aktívabban vegyen részt a közéletben, valamint a költségvetés tervezésének, végrehajtásának és ellenőrzésének a folyamatában.

– A projektum keretében több akciónk is lesz, ezek közül az egyik az a kétnapos szeminárium, amelyet ezen a hétvégén tartunk meg 25 résztvevővel. A szemináriumot pénteken 18 órakor egy fórum vezeti fel, ezt a községháza nagytermében tartjuk. A szemináriumon Miroslav Prokopijević, az Európai Tanulmányok Intézetének a munkatársa, Miroslav Mitrović, az Állami Revizori Intézet tanácsának a tagja, Dejan Milić, a Korrupcióellenes Ügynökség összeférhetetlenség visszaszorításával foglalkozó osztályának a vezetője és Dragan Dobrašinović, a közpénzek felügyeletét végző koalíció képviselője fog beszélni a közpénzekről – mondta el érdeklődésünkre Aleksandar Đekić, a BUM elnöke.

A projektum keretében Óbecsén egy kétezer fős közvélemény-kutatással arra is választ várnak: a község lakói szerint mire kellene elsősorban pénzt költeni a közös kasszából. A kutatás végeredményét a községi tanácsnak is elküldik. A BUM projektumában egyébként az óbecsei közigazgatási hivatal is részt vesz. Predrag Zavišić hivatalvezető elmondása szerint a közpénzek beszedése, költése és a teljes folyamat ellenőrzése egy demokratikus társadalom alapvető követelménye, ezért is van szükség arra, hogy a közvélemény megfelelő szakértelemmel vegye ki részét ebben a munkában. Az önkormányzat ehhez oly módon nyújt szakértői támogatást, hogy a szemináriumon Đorđe Popov, a pénzügyi osztály vezetője ismerteti majd a költségvetési mechanizmusokat és a rendszer működését.

A büdzsé alakulását jelentős mértékben meghatározzák a vállalkozók által befizetett járulékok, adók és különféle illetékek. Goran Relić, az Óbecsei Vállalkozók Általános Egyesületének az elnöke is úgy gondolja: a projektum rendkívül hasznos.

– A vállalkozóknak is ajánljuk mind a fórumon, mind a szemináriumon való részvételt, mert így megtudhatják, hova kerül az általuk befizetett pénz. Ők haszonélvezői is lehetnek a büdzsé költésének, ha részt vesznek az önkormányzat által kiírt közbeszerzési pályázatokon. Most lehetőséget kapnak arra, hogy közelebbről is megismerjék ezeket a mechanizmusokat – tette hozzá Relić.

Aleksandar Đekić ígérete szerint ezentúl minden költségvetési javaslat és módosítás áttekinthetően és közérthető módon, grafikus ábrákkal felkerül majd a www.mojbecej.rs honlapra. A projektumot a tartományi régióközi együttműködési és önkormányzati titkárság támogatja.