2024. május 6., hétfő

Vučić: Heves leszámolás következik

A kormányalelnök szerint a bűnüldözésben érdekes napok következnek, és az év végéig befejezik a vitatott privatizációkkal kapcsolatos nyomozást is

A következő napokban heves leszámolásba kezd az állam a szervezett bűnözés ellen, és az ügyészség az nyomozási eredmények által hamarosan vádemeléseket tesz a 24 vitatott privatizációval kapcsolatban, jelentette be csütörtökön Aleksandar Vučić kormányalelnök Voždovac községben, ahol helyhatósági választásokra készülődnek. Véleménye szerint az év végi akcióval világos üzenetet küld az állam a polgároknak, hogy Szerbiában a tolvajlás, a bűnözés és a korrupció nem fizetődik ki.

– Felkészültünk leszámolni azokkal, akik tönkretették Szerbiát, elvéve a polgároktól a jövőhöz és a jobb élethez való jogukat. Meglátják, hogy a napokban a szervezett bűnözéssel szemben heves leszámolásba kezdünk, befejezzük a huszonnégy vitatott privatizációval kapcsolatos nyomozást és még néhány nagyobb akciót is végrehajtunk. Érdekes év végére számíthatunk – mondta Vučić.

Hozzátette, hogy ennek következményeképp az oligarchák, akik máig nyugodtan ültek, megkísérlik majd az országot válságba sodorni, hogy továbbra gazdagodjanak és mindent ők irányítsanak, miközben a szerb kormányt bűnbaknak kiáltják ki.

A csendőrséggel kapcsolatban elmondta, hogy a problémák lassan, de biztosan megoldódni látszanak.

– Ezek nem új keletű problémák, hanem évek óta, több mint egy évtizede jelen vannak a csendőrségben, a rendőrségben és a hatalom néhány más részében is. Egy éjszaka alatt nem oldhatjuk meg őket, de dolgozunk rajtuk és lassan, de biztosan megoldódni látszanak. Ivica Dačić kormányfő és a szerb kormány többi tagja is egy rendezett jogállamot szeretne létrehozni, ebben biztos vagyok – jegyezte meg a kormányalelnök.

Szavai szerint a helyzet javulásának ékes példája Újvidék, ahol amióta új rendőrfőnök van, nem volt különös probléma, de Niš is ide sorolható, ahol az új rendőrfőnök háborúba kezdett a dogterjesztőkkel.

A drogellenes harccal kapcsolatban Vučić megjegyezte, hogy személyesen is tagja a szökésben lévő Darko Šarić elfogására létrehozott csapatnak és hamarosan eredmények is születnek. Mint megjegyezte, a kis létszámú csapat élén ő áll.

– A csapat jelentős eredményeket ért már el és a közeljövőben végleges eredményre számítok – emelte ki a kormányalelnök.

Szavai szerint Šarić ügye fontos témája a szerb közéletnek és ha a szerb kormány nem foglalkozna vele és nem formálna ezzel kapcsolatban világos véleményt, különös dolgokat lehetne gondolni a kormányról.

A kormányalelnök nemcsak a bűnüldözés terén vár előrelépéseket, hanem a polgárok életminőségében is.

– Egyvalamit ígérhetek csak, a jövő év végére Szerbia polgárai jobban élnek majd, mert addigra több komoly reformot befejezünk, letartóztatjuk az országot kifosztó oligarchákat és az embereket meglopó csalókat – hangsúlyozta Vučić.

A Demokrata Párt közleményben ítélte el a kormányalelnök ígéretét. Kiemelik, hogy botrányos Vučić azon ígérete, miszerint a polgárok 2014 végén már jobban fognak élni, valamint az a nyilatkozata is, amely szerint kétmilliárd hitelt vett fel a szerb kormány, hogy az előző hatalom tartozásait kiegyenlítse. Hozzáteszik, hogy egy olyan szerb kormány, amely napról napra egyre jobban drágítja az élelmiszerek árát, csökkenti a béreket, lehetetlenné teszi a polgárok számára, hogy munkába álljanak, és amely egyetlen egy gazdasági intézkedést sem hajtott végre, viszont megnövelte a költségvetési hiányt. Ez egy olyan kormány, amely a saját alkalmatlanságát a polgárok vállára helyezi – vélik.