2024. április 26., péntek

Jönnek a magyarok!

Nemrégiben Bécsből tért haza 19 éves fiam és nagy vehemenciával mesélte élményeit. Egyebek között azt is, hogy német meg osztrák fiataloknak miként magyarázta, hogy Szerbiából jött ugyan, de ő magyar. Senki sem értette. Elmondta, vannak Szerbiában magyarok, de kisebbségben élnek, mi mégis ugyanaz a nép vagyunk, mint a magyarországi magyarok. Akkor miért élsz ott? – kérdezték tőle. Először belefogott a történelmi magyarázatba, aztán a második, harmadik és a további napokon már azt mondta, Magyarországról érkezett. Ettől kezdve senki sem értetlenkedett, egyértelmű volt, hogy magyar.

Nem értik, hogy lehetek magyar, ha Szerbiából jöttem, mondta kétségbeesetten a gyerek. Láthatóan lelkiismeret-furdalása volt. Mégis, amikor döntenie kellett, inkább a magyarságát választotta, semmint a lakhelyét.

Ez a történet jutott eszembe, amikor kezembe került Gyurcsány Ferenc volt magyar miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnökének a választási programja. A 16 pontos program első pontja az Európai jövő címet viseli, amelyben európai Magyarországot ígér a választónak, meg azt, hogy 2020-ban már euróval fizetnek majd a magyarok is otthon, ha győz a DK. Ez tehát a legfontosabb, a választásokra készített legerősebb adu. A második legfontosabb dolog – Gyurcsány szerint – pedig a Választójog – csak itt élőknek címet viseli. Ide másolom szó szerint a programpontot: „Megszüntetjük a letelepedés nélküli honosítást. Csak azok dönthessenek arról, hogy miként élünk hazánkban, akik magyar állampolgárnak születtek, akiknek állandó bejelentett lakcímük van Magyarországon, illetve itt adóznak.”

Mondja ezt az a magyar politikus, aki 2004-ben azzal riogatta a magyar embereket, hogy ha a határon kívüli magyarok megkapják a magyar állampolgárságot, akkor azok megszállják az anyaországot, s ez bizony a magyarországi magyarnak nem jó. Már a kampány idején, amelyben egészen elképesztő módon, hamis állításokkal, fenyegetésekkel igyekezett rábírni a magyar választókat, hogy mondjanak nemet a külhoni magyarok magyar állampolgársági igényére, azt éreztem, ez nemzetárulás. Most miután elolvastam a DK választási programját, megerősödött bennem az érzés: Gyurcsány Ferenc nem ismerheti a nemzet fogalmát. Ugyanis nem csak a választás lehetőségétől fosztaná meg a külhoniakat, hanem az állampolgárság igénylésének lehetőségétől is. Az európai gyakorlattal szemben Gyurcsány úgy gondolja, ne akarjon a kisebbségben élő magyar közjogilag az anyaországhoz tartozni. Mi köze neki hozzánk!

Gondolom, fel sem tűnik, se neki, se a többieknek, akik nemmel szavaztak 2004-ben, hogy az elmúlt másfél évben nem özönlötte el Magyarországot a magyar csőcselék sem Vajdaságból, sem Romániából, de még Ukrajnából sem. Maradt mindenki ott, ahol van, ahová született, ha pedig útnak indult, legtöbb esetben nem Magyarországon horgonyzott le, hanem az EU más országában. Szinte biztos vagyok benn, hogy ez fel sem tűnt azoknak, akik egy életre megsértettek minden határon kívül élő magyart azzal, hogy tárt karok helyet elutasították a kisebbségi sorsban vergődőket.

Mégis lett magyar állampolgárságunk. A Délvidéken már több mint ötvenezren esküt is tettek és ezzel világelsők lettünk az összes határon túl élő magyar között. A délvidéki magyarság számarányát tekintve ugyanis a legtöbben éppen nálunk igényelték a magyar állampolgárságot. 2011-től az érdeklődés töretlen. Korsós Tamás Magyarország szabadkai főkonzulja szerint 2013-ban húsz százalékkal több kérelmet vett át a főkonzulátus mint 2012-ben. A 2012-es növekedés is hasonló mértékű volt. A főkonzul szerint még 30–50 ezer fő bizonyosan kérelmezni fogja az elkövetkező egy évben a délvidéki magyarok köréből az állampolgárságot. Hozzávetőlegesen 150 ezer délvidéki magyar állampolgárra lehet számítani.

Az állampolgársággal szavazati jog is jár. Hogy ezzel mit lehet kezdeni, arról a Magyar Országgyűlés döntött. Törvény szabályozza, hogy a Magyarországon életvitelszerűen nem élők csak a parlamenti választásokon a listás szavazáson vehetnek részt. Az, hogy valaki leadja-e voksát vagy sem, az magánügy.

Ezen most nem lehet változtatni, de az, hogy Gyurcsány Ferenc azzal kíván nyerni, hogy megszüntetné a magyar állampolgárság igénylésének lehetőségét ugyanolyan megalázó, mint az, amit 2004-ben tett.

Számtalanszor megéltem már itthon is, meg az anyaországban is, az a tény, hogy kisebbségben kényszerülünk élni, sokak szemében negatívumot jelent. Egyszerűen kevesebbet érek csak azért, mert kisebbségi vagyok, itt is és bármilyen fájó is, Magyarországon sem tartanak teljes értékű embernek. Na, ez az, ami igazán fáj.

Nyilvánvaló, hogy Gyurcsány a külhoniak szavazataitól tart. Okkal. Csak találgatni lehet, hányan adják majd voksukat rá, de az eddigi felzúdulásokból ítélve, nagyon kevesen. Logikus hát, hogy otthon éppen a határon kívüli kártyát játssza ki. S ahogyan 2004-ben voltak olyan magyar választók, akik elhitték, hogy a külhoniak felélik az anyaországiak nyugdíját, tönkreteszik az egészségügyét, hogy havonta 20 000 forintot kell majd csak azért fizetniük, mert beengedték a csőcseléket, bizonyára most is lesznek olyanok, akik úgy gondolják: Magyarország második számú legfontosabb problémája megszüntetni a letelepedés nélküli magyar állampolgárságot.

Lelkük rajta.