2024. április 26., péntek
BÁCSKOSSUTHFALVA

Rivaldafényben

A bácskossuthfalvi Monográfia Helytörténeti Egyesület és az Ady Endre Művelődési Központ közös gondozásában egy újabb gazdagon illusztrált, közel 400 oldalas kiadvány jelent meg, amely a település amatőr mozgalmának történetét dolgozza fel a 19. századtól napjainkig.

A történeti kiadványt az elmúlt szombaton mutatták be a település színházában. A könyvbemutatót A Kiskunhalasi járás és az Észak-bácskai körzet kulturális értékei című vándorkiállítás megnyitója előzte meg, amely a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében jött létre. A megnyitót követte a kiadvány bemutatása, amit az Ady Endre MK táncosai és énekesei tettek még színesebbé. A könyvbemutatón jelen volt a szerző, Besnyi Károly helytörténész, és vendégei, Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere, Fazekas Róbert, a település tanácselnöke, ezenfelül tiszteletét tette dr. Virág Gábor, művelődés- és helytörténész, a könyv recenzense, és Gulyás László, a Monográfia Helytörténeti Egyesület elnöke.

– Akárhányszor ellátogatok Bácskossuthfalvára, azzal szembesülök, hogy a polgárok számára milyen fontos a múlt hagyatékának továbbvitele generációról generációra. A könyv példamutató értékű mindenki számára. Különösen a mai információs társadalomban, ahol a számítógép és a televízió az úr. Nagyon fontos, hogy a szerző által kaptunk egy könyvet, és egyúttal hazavihetjük Bácskossuthfalva művelődéstörténetét – volt hallható Kókai M. Melinda köszöntőbeszédében.

Besnyi Károly nem hivatásszerűen űzött művelődési tevékenysége, alapos kutatómunkája hosszú múltra tekint vissza. A település életének szerves részét képezte mindig is az amatőr csoportok munkája, amely példaértékű. A szerző ennek a generációkon átívelő töretlen munkának állított dicsőséget a sok gonddal összeállított, 600 példányban nyomtatott kiadvány által.

– 1978 óta gyűjtöm és rendszerezem az anyagokat. Néhány éve azzal szembesültem, hogy az évek alatt összegyűjtött források már csak egy kis bővítésre, rendszerezésre szolgálnak, aminek eredményeként állt össze a Rivaldafényben címet magán viselő kiadvány – mondta a szerző.

Azt is megtudhattuk, hogy a település életében jól kivehetőek azok az időszakok, amikor a településen megvoltak azok a mozgatóerők, amelyek képesek voltak arra, hogy maguk után vonják a cselekedni vágyó embereket.
Mint azt megtudhattuk, a remények szerint a Monográfia Helytörténeti Egyesület a következő évben egy újabb kiadványt jelentetett meg, amely Bácskossuthfalva sporttörténetét dolgozza majd fel.