2024. április 26., péntek

Ötvenéves a távfűtés a városban

Az elkövetkező időszakban a rendszer bővítésén és korszerűsítésén dolgozik a Távfűtőművek

A szabadkai Távfűtőművek Közvállalat az önkormányzat egyik fontos stratégiai közvállalata, mivel a város mintegy 27 százalékát látja el hőenergiával. Gazdag és sikeres tapasztalatok után új kihívások várnak a közvállalatra mind az árak megszabása, mind a fejlesztések területén – emelte ki Maglai Jenő polgármester a Távfűtőművek Közvállalat fennállásának 50. évfordulóján megtartott ünnepségen.

Maglai Jenő elmondta, a folyamatos fejlesztés, illetve a szolgáltatás minősége fontos szempontja a fennmaradásnak, és a Távfűtőművek ezzel a törekvésével besorolta Szabadkát a korszerű városok közé.
– Elvárjuk, hogy a közvállalat az elkövetkező időszakban is fejlesztésre törekedjen, és a piacon is megállja a helyét, amiben számíthat a város támogatására, ezáltal pedig hozzáférhetőbb áron minőségi szolgáltatást nyújtson a polgároknak – fejtette ki a polgármester.

Pero Rikić, a szabadkai Távfűtőművek Közvállalat igazgatója az alkalmi ünnepségen megtartott beszédében történelmi áttekintést adott a vállalatról, amely 1963. december 2-án kezdte meg működését. Az elmúlt fél évszázad alatt a közvállalat figyelt arra, hogy újítson, és bővítse a rendszert.

–  Az elmúlt tíz évben sikerült felújítanunk a rendszert, így kicseréltük a több mint 35 kilométer hosszú kétcsöves rendszerünket, mely a teljes távfűtőhálózat mintegy 70 százaléka. Kicseréltük és automatizáltunk az állomások 80 százalékát, ezzel korszerűsítettük a rendszert, így már rendelkezünk olyan standardokkal, amelyek a környezetvédelmet, valamint a munkahelyi biztonságot helyezik előtérbe – tudtuk meg az igazgatótól.
Elmondta továbbá, hogy kezdetben szénnel, majd fűtőolajjal fűtöttek, ma pedig már gázzal történik a rendszer felfűtése, vagyis a környezetszennyezést is sikerült ezzel lecsökkenteniük. Ma megközelítőleg 10 ezer háztartásban, illetve még 400 intézményben fűtenek nap mint nap.

– A német állam, valamint a KfW Fejlesztési Bank támogatásával szeretnénk befejezni a már elkezdett felújítási munkálatokat, vagyis ki szeretnénk cserélni a hálózat hátramaradt 30 százalékát és további korszerűsítéseket bevezetni. Így az elkövetkező két éven belül korszerű és ésszerű rendszerrel fűthetünk. Mindenképpen szeretnénk növelni a felhasználóink számát. Az újítások közé tartozik a biomasszára történő átállás is. Már elkészült az erre vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány. Természetesen kombinált berendezések felállításában is gondolkodunk, amelyek többfajta energiaforrás alkalmazását teszik lehetővé a hőenergia előállításában – részletezte Pero Rikić.

Újságírói kérdésre, hogy milyen fázisban van az új elszámolási rendszer kidolgozása, Maglai Jenő elmondta, a képviselő-testület döntése után egy olyan munkacsoport alakul majd, amely az árak jelenlegi elszámolási rendszerét vizsgálja majd meg.
– Remélem, a legutóbbi képviselő-testületi ülés folytatásában megszületik ez a döntés, és a következő fűtési idényben már új elszámolás szerint történik majd a távfűtés megfizettetése. Bízunk abban, hogy ez az elszámolás jobban megfelel majd a fogyasztóknak, és azok, akik takarékoskodnak, a számlájukon is megérzik majd ennek a hatását – mutatott rá a polgármester.