2024. április 26., péntek
MELENCE

Új igazgató a Rusanda gyógyfürdőben

Dr. Nada Naumovićot, az újvidéki Orvostudományi Egyetem tanárát nevezték ki a melencei Rusanda rehabilitációs kórház ügyvezető igazgatói posztjára. Ezzel remélhetőleg véget ért a hónapok óta tartó válság az intézményben. A 283 alkalmazottat foglalkoztató intézmény dolgozóinak egy csoportja ugyanis már hosszabb ideje követelte dr. Milivoje Popov igazgató lemondását, akinek helyére dr. Zorica Ćulibrk főosztályvezető kinevezését követelték.

Az igazgató végül is lemondott, dr. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi titkár pedig – aki tegnap ellátogatott az intézménybe – ügyvezető igazgató kinevezése mellett döntött.

Dr. Nada Naumović egyik első feladata az lesz, hogy rendes kerékvágásba hozza a foglalkoztatottak között megbomlott viszonyokat, és hogy megpróbálja növelni a páciensek számát. Ugyanis a rehabilitációs gyógyintézetben egyre kevesebb a (fizető) páciens. A Rusandában egészen 2012 közepéig előre lefoglalták mind a 380 betegágyat, azóta viszont folyamatosan csökken a páciensek száma. Jelenleg az intézmény nyolcvan ágya üres. Emiatt az elégedetlenkedők elsősorban a korábbi igazgatót hibáztatták. A tartományi titkár azonban védelembe vette a távozó igazgatót, mert szerinte egyetlen pillanatra sem került veszélybe a gyógyfürdő működése, a páciensek számának ingadozása pedig más intézményekre is jellemző. Az alapító, a tartományi kormány elsősorban a foglalkoztatottak követelésének tett eleget, amikor elfogadta dr. Milivoje Popov lemondását.

Az ügyvezető igazgatónő kijelentette, hogy megpróbálja majd meggyőzni az egészségügyi rendelőket, hogy nagyobb számban utalják a betegeket a Rusandába. Szerinte az eddigieknél jobban kell(ene) kihasználni a gyógyintézet kommerciális lehetőségeit. A dolgozókkal való első találkozás után arra lehet következtetni, hogy ezekben a törekvéseiben számíthat a kollektíva támogatása.