2024. április 26., péntek

Adó és tó

Ülésezett a topolyai községi képviselő-testület

A topolyai képviselő-testület jelenlegi összetételének 14. ülése rendhagyó módon kezdődött. Napirend előtt felszólalt Đorđija Zvicer, a Topolyai-tó védelmét felvállaló horgászegyesület elnöke, aki arra kérte a testületet, hogy segítsenek letisztázni a tó körül kialakult bonyodalmakat. Ennek kapcsán Fazekas Róbert, a kkt elnöke azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a halászati jogot illetőleg jelenleg nincs meghatározva a Topolyai-tó státusza.

– A tartományi mezőgazdasági titkárság azt javasolja, hogy a halászati jogot a község kapja meg. Zvicer úr szerint ez járható út, s miután ők ezt beterjesztik a községi tanács elé, mi meg fogunk fogalmazni egy záróhatározatot, amit a következő kkt-ülésen a képviselők jóváhagyhatnak – mondta el az elnök, aki úgy véli, hogy a horgászegyesületekkel közösen egy hosszú távú stratégiát tudnának kialakítani a tó védelme érdekében.

Az ülés folytatásában a testület elfogadta egy új képviselő kinevezését, a korábban lemondott Pozsárkovity Igor helyére. A kinevezést követően a Vajdasági Magyar Szövetség új képviselője, Szatmári Mihály topolyai villamosmérnök letette a képviselői esküt.
A folytatásában a képviselők elfogadták Topolya község 4 övezetre való osztását, aminek a vagyonadó meghatározásánál lesz jelentősége. Ennek kapcsán Fazekas elmondta, hogy bizonyos adónemek meg fognak szűnni, ezért a vagyonadó számításánál alkalmazott szorzókat igyekeztek úgy alakítani, hogy a megfizettetett adó összege ne változzon.

A képviselők jóváhagyták a hőenergia-szolgáltatásra vonatkozó határozat módosítását, törölték belőle a 35. szakasz 4. bekezdését. Ez arra vonatkozott, hogy aki lekapcsolódott a távfűtési hálózatról, annak a díj 10 százalékát továbbra is fizetnie kellett.
Ugyancsak elfogadásra került a njegoševói helyi járulék újbóli bevezetéséről szóló népszavazás kiírása is. Az új járulékot a 2014 és 2023 közti időszakra szeretnék bevezetni, a szavazás december 8-án, vasárnap fog kezdődni és péntekig tart majd.