2024. április 26., péntek

Korcsolyára fel!

Beindult a korcsolyaszezon a szabadkai jégpályán – régi árakkal várják a látogatókat

Megnyitotta kapuit a polgárok előtt a szabadkai jégpálya, ezzel pedig hivatalosan is kezdetét vette a korcsolyaszezon, habár a sportolók, vagyis a jégkorongozók és a jégtáncosok már csütörtökön kipróbálhatták a jeget.

Miroslav Proročić, a Stadion Közvállalat megbízott igazgatója lapunknak elmondta, annak ellenére, hogy az idei évre tervezték a jégpálya lefedését, a nehéz gazdasági helyzet miatt erre nem kerülhetett sor, éppen csak az olyan általános karbantartási munkálatokra futotta, melyek lehetővé teszik a korcsolyapálya használatát.

– Már a hét közepén készen volt a jég, lefestettük a pályát, a sportolók meg is kezdték az edzéseket, péntektől pedig a polgárok is jöhetnek. Habár ez volt a hivatalos idénykezdés, sajnos nem volt lehetőségünk valamilyen különleges nyitóprogrammal vagy árkedvezménnyel várni az első korcsolyázókat, hiszen a belépődíjakból befolyó pénzből is csupán a költségeink egy részét tudjuk fedezni. A korcsolyapálya egyszerre mintegy háromszáz korcsolyázót képes befogadni, ekkora látogatottság azonban legfeljebb a téli szünet ideje alatt tapasztalható. Az elmúlt évekhez viszonyítva nem sok dolog változott, hétfőtől péntekig 10 és 12 óra valamint 18 és 20 óra között várjuk a korcsolyázni vágyókat, szombaton és vasárnap pedig három időpontban lehet jönni, mégpedig 10 és 12, 15 és 17 valamint 18 és 20 óra között. Az áraink sem változtak, az idén is 110 dinárért lehet jegyet váltani, ezzel az árral mi vagyunk a legolcsóbb jégpálya a környéken. Lehetőség van korcsolyabérlésre, 200 dinárt kell fizetni érte, a korcsolyák élesítése pedig 100 dinárba kerül – tudtuk meg az igazgatótól, aki elmondta, mintegy kétszázhúsz pár bérelhető korcsolya áll rendelkezésre, melynek több mint fele új korcsolya, így remélhetőleg mindegyik méretből elegendő számú áll rendelkezésre, habár a legnagyobb igény a 43-as és 44-es nagyságú korcsolyákra van.

– Az elmúlt két évben a hétvégéken diszkóesteket is szerveztünk az idősebb korosztálynak, ezek a késő esti órákban kezdődtek. Az idén ennek időpontját előrehoztuk, így a diszkóest 18 órakor kezdődik a jégen. Máris megfogalmazódott néhány ötlet, hogy a korcsolyaszezon folyamán milyen egyéb programokat lehetne szervezni, hiszen a korábbi években a Télapó is kilátogatott a jégre, sőt újévvárást is szerveztünk a szabadkaiaknak, ezért a szándék mindenképpen megvan, hogy az idén is valamilyen különlegesebb eseményre is sor kerüljön a korcsolyapályán, még azonban semmilyen konkrétumról nem tudok beszámolni, mert ez nagyban függ az anyagiaktól, az időjárási körülményektől és attól is, meg tudjuk-e teremteni a biztonsági feltételeket.

A városi jégpálya természetesen nemcsak a szabadidejükben csúszkálni vágyó szabadkaiaknak ad teret, hanem a sportolóknak is, akik itt tartják edzéseiket és meccsekre, versenyekre is sor kerül. A használat során természetesen a jég felszíne egyenetlenné válik, illetve ha napközben magasabb a hőmérséklet, vagy kisüt a nap, helyenként elvékonyodik a jég, és gödrök keletkezhetnek rajta, így a gépekkel szükség szerint a akár naponta is helyreállítják a pályát, azzal, hogy mivel elég régi gépekkel dolgoznak, pár óra alatt nem tudnak minden hiányosságot eltüntetni a jég felszínéről.

A nagyobb beruházásokkal kapcsolatban Miroslav Proročić még hozzátette, reményei szerint a jövő évben sikerül befedni a jégpályát, hiszen a teljes tervdokumentáció elkészült, így már csak a megvalósítás várat magára. A fedett jégpályának köszönhetően a korcsolyaszezon előbb kezdődhetne és tovább tarthatna, illetve kevésbé lennének kiszolgáltatva az időjárásnak, így akkor is lehetne korcsolyázni, ha odakint például esik az eső vagy melegen süt nap, hiszen a jég minőségében ez nem okozna változást.