2024. április 26., péntek

Újra elhalasztották a szocialisták kiköltöztetését

Nagybecskereken újból elhalasztották a Szerbiai Szocialista Párt kiköltöztetését az egykori pártház (komitét) épületéből. Zoran Kovrlija köztársasági vagyonjogi ügyész kezdeményezésére, a kedd reggelre bejelentett intézkedést a jövő év elejére halasztották. A vagyonjogi ügyészség ugyanis azt kérte a nagybecskereki alapfokú bíróságtól, hogy rendeljen el két hónapos késedelmet az eljárásban, hogy abban az időszakban megtörténhessen a tulajdonjog átvitele a köztársaságról Nagybecskerek városára.

A bírósági végzést már meg is hozták, melynek értelmében jövő év január 22-éig szünetel a folyamat. Remélhetőleg ebben az időszakban megtörténik majd a tulajdonjog átvitele, attól kezdve pedig a város rendelkezhet a vitás épülettel. Ez azonban újabb feladat elé állítja az önkormányzatot, ugyanis pénzt kell szereznie a rendkívül rossz állapotban levő négyemeletes épület felújítására. Tavaly hozzáfogtak az épület felújításához, de az akkori összetételű (demokrata-ligás) hatalom nem bírta véghezvinni az elgondolását, mivel a szocialisták lebontatták a mesterekkel az állványokat. Pedig megvolt a beruházáshoz szükséges hatvanmillió dinár, előlegként pedig 8,5 milliót kifizettek az újvidéki Bulevar Kompani építőipari vállalatnak. A szocialisták később visszatértek az önkormányzati hatalomba és szövetségre léptek a haladókkal.

Az épület felújítása után a tervek szerint a pártházba költöztetik a közép-bánáti körzet adminisztrációját, a felügyelőségeket, valamint a katasztert az archívumával, az adóhivatal egy részét, valamint a Gazdasági Cégjegyzéket és a Statisztikai Hivatalt.

A nagybecskereki komitét épületét a község gazdasága építette. Évtizedekig a JKSZ, a Szocialista Szövetség, a Szakszervezeti Tanács, a Harcos-szövetség és az Ifjúsági Szervezet székelt benne. A Jugoszláv Kommunista Szövetség szétesése után az SZSZP 1992-ben bírósági végzéssel vette birtokba a 2150 négyzetméteres épületet. A 48 iroda egy részét bérbe adták, de a közműdíjat nem fizették, az épület karbantartásával sem törődtek.

A szocialisták kiköltöztetése a politikai pártok pénzeléséről szóló törvény meghozatala óta (2000) napjainkig tart.