2024. április 26., péntek

Zéró tolerancia az erőszakkal szemben

A tartományi titkárság képviselői Magyarkanizsán kampányoltak a családon belüli erőszak ellen

A 16 akciónap a nőkkel szembeni erőszak ellen elnevezésű kampányt 1991 óta november 25. (a nemzetközi nap a nők elleni erőszak ellen) és december 10. (az emberi jogok napja) között rendezik meg világszerte, köztük Szerbiában is. A Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság képviselői ebből az alkalomból tegnap Magyarkanizsára látogattak, hogy a kampány keretében felhívják a figyelmet a nők és a gyermekek ellen elkövetett családon belüli erőszakra.

– A nők elleni erőszak nem személyes ügy, a nyilvánosságra tartozik, ezért beszélni kell róla – mondta Anita Beretić tartományi segédtitkár, kifejtve, hogy az erőszak legdrasztikusabb formája a fizikai bántalmazás, de ide tartozik a szexuális erőszak, a lelki terror, sőt az anyagi függőség is. A fizikai bántalmazásnak gyakran látható nyomai maradnak, ezért ezt a legkönnyebb felismerni, de ettől függetlenül ugyanúgy bántalmazásnak számít az is, ha a férj vagy társ például nem engedi munkába állni a nőt, vagy megfosztja a fizetésétől. A 2009-ben végzett felmérések szerint a nők 93%-a esett áldozatul valamilyen erőszaknak, s 34 százalékukat tettlegesen is bántalmazták, az esetek többségében éppen az aktuális partnerük.

Jasmina Zimonjić, a magyarkanizsai Szociális Központ igazgatónője elmondta, hogy tavaly a községben 9 bejelentés érkezett hozzájuk családon belüli erőszak miatt. Hozzátette, hogy a bántalmazottak száma ennél jóval több lehet, de sokan félelemből és szégyenből nem merik elmondani, hogy mi történt velük, nincs bizalmuk az intézmények iránt. Ennek érdekében a tartományi titkárság már kezdeményezte a családon belüli erőszak elleni stratégia kidolgozását az illetékes szervek és intézmények bevonásával. A legnagyobb problémát az intézkedések lassúsága okozta, ezért a hatékony működés érdekében az egészségügy, a rendőrség, a bíróság, az önkormányzat, a Szociális Központ és az oktatási intézmények közötti együttműködésre van szükség, hogy bántalmazás gyanúja esetén minél gyorsabban tudjanak reagálni.

A tartományi segédtitkár elmondta, hogy Magyarkanizsa község e téren kiváló partnernek bizonyult, az önkormányzat és az intézmények is példás összhangot mutattak.
A beszélgetésen Nyilas Mihály elmondta, hogy az erőszak elleni küzdelem fontos az önkormányzatnak, ő maga praktizáló ügyvédként számos esettel találkozott, ahol a családon belüli erőszak eljárásának bonyolultságát és lassúságát megtapasztalhatta.
– Minden évben a községi költségvetésből támogatjuk a 16 akciónap kampány megszervezését, továbbá terveink között szerepel egy úgynevezett biztonságos ház kialakítása is, ahol az erőszakot elszenvedők ideiglenesen otthonra lelhetnének.

Az oktatási intézményt Teleki Krisztina iskolapszichológus képviselte, aki elmondta, hogy az iskoláknak nagy szerepük van a segítségnyújtásban és a megelőzésben is. Az iskolában vagy családlátogatás során észlelt bántalmazás gyanúja esetén azonnal értesíteni tudja az egészségügyet és a rendőrséget, de a megelőzésben is szerepet vállal azzal, hogy a gyerekeket felkészíti arra, hogyan tudják elkerülni, illetve kezelni ezeknek a helyzeteknek a kialakulását gyermekként és felnőttként is.