2024. április 26., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Piqué: Nincs mentség, ez egy katasztrófa volt

Két igazán meglepő eredmény született a Bajnokok Ligája-csoportkör 5. fordulójának keddi játéknapján: az Ajax letámadással lepte meg, és győzte le 2:1-re a tartalékos Barcelonát, a Basel pedig másodszor is legyőzte a mérkőzésen kapura lövésig sem jutó, a vereség ellenére is továbbjutó Chelsea-t.

Mohamed Salah (Basel) lövése után John Terry és a labda is a Chelsea kapujában kötött ki (Fotó: Beta)

Mohamed Salah (Basel) lövése után John Terry és a labda is a Chelsea kapujában kötött ki (Fotó: Beta)

Az E csoport első továbbjutója a Chelsea, amely a Schalke bukaresti döntetlenjének köszönhetően egy bázeli vereséggel is elérte ezt a célt. A legkellemetlenebb az lehet José Mourinho számára, hogy csapata rendkívül gyatrán játszott, nem tellett tőlük egy kapura lövésre sem. A portugál azonban szokásához híven talált magyarázatot a teljesítményre: „Már a mérkőzés eleje sem tetszett, rögtön volt egy védelmi hibánk. Fáradtak voltunk, megfizettük a válogatottforduló árát. Nagyon fontos volt a West Ham elleni mérkőzés, ami nagyon intenzív volt, kedden pedig ezt nyögtük.” Sokkal elégedettebb volt kollégája, a Baselt irányító Murat Yakin: „Történelmi tett kétszer nyerni egy ilyen csapat ellen. Az pedig valami csodálatos, hogy Mourinhónak kétszer is gratulálnia kellett nekem. Megérdemeltük, hogy egyfajta döntőt játszhassunk a Schalkéval, most pedig még meg is előztük őket. Így is nagyon nehéz dolgunk lesz Gelsenkirchenben, de remek érzés, hogy még mindig versenyben vagyunk.” A török származású, egykori svájci válogatott edző arra utalt, hogy az utolsó fordulóban Gelsenkirchenben lép pályára csapata, és ott dől el a másik továbbjutó hely sorsa.

Az F csoportban az Arsenal hárompontos előnyre tett szert, miután Jack Wilshere duplájával könnyedén nyert a Marseille ellen – az Ágyúsoknak még az is belefért, hogy Mesut Özil büntetőt hibázzon. A csoport másik meccsén az előző kiírás döntőse, a Borussia Dortmund elintézte a Napolit, amivel lépéselőnybe került a nápolyiakkal szemben. Ha az utolsó fordulóban Jürgen Klopp legénysége nyer Marseille-ben, a Napolinak legalább három góllal kell vernie az Arsenalt a továbbjutáshoz – de ha nem nyer a Dortmund, akkor is több pontot kell szerezniük az olaszoknak.

A G csoportban két döntetlen született, ami leginkább a Zenitnek felel meg, amely így megtartotta egypontos előnyét a Portóval szemben, és a csoport második helyének megszerzéséhez csak győznie kell Bécsben a következő fordulóban.

A H csoportban óriási győzelmet aratott az Ajax és a Milan. Az amszterdami csikócsapat már az elejétől letámadta az igen foghíjasan kiálló Barcelonát – a katalánoktól hiányzott Lionel Messi, Dani Alvés, Alexis Sánchez is –, aminek kétgólos félidei előny lett az eredménye. Gerardo Martino irányítása alatt és 25 meccses veretlenségi sorozat után először kapott ki a Barca, amely nagyon visszafogott játékot produkált. Legtöbbet a második félidőben véleményes büntetőt és emberelőnyt kiharcoló Neymar gürcölt, de ez nem volt elég, az Ajax így versenyben maradt a továbbjutásért. Gerard Piqué a meccs után kellően önkritikus volt: „Szörnyűséges első félidőt játszottunk. Nincs mentség, ez egy katasztrófa volt. Ez nem történhet meg még egyszer. Nem jól álltunk hozzá a meccshez, és ezt az egész csapat tudja.” Frank de Boer, a Barcelona egykori sztárja, az Ajax jelenlegi trénere szerint sikerült nagyon meglepniük a sztárcsapatot: Nem hiszem, hogy a Barcelona számított erre. A küzdőszellemünknek és a képességeinknek köszönhetően nyertünk. Az első félidő fantasztikus volt, utána balszerencsés módon kerültünk emberhátrányba. De korábban is mondtam már, hogy az Ajax lehet az első csapat, amely támadófocival veri meg a Barcelonát.”

Az Ajax ezzel megőrizte az esélyét a továbbjutásra, habár az utolsó fordulóban Milánóban kellene nyernie a Celtic ellen az utóbbi idők legjobb teljesítményét nyújtó Milan ellen.

Ajax-szurkoló súlyos sérülése

Súlyos sérülést szenvedett az Ajax Amsterdam egyik szurkolója, amikor csapata második gólját ünnepelte a Barcelona elleni mérkőzésen. A holland drukker Danny Hoesen 42. percben szerzett találata után tíz méter magasból lezuhant a lelátón.

Eto’o sérülése

Részletes orvosi vizsgálat után derül ki, hogy mennyire súlyos Samuel Eto’ónak, a Chelsea labdarúgójának a sérülése. A 32 esztendős kameruni csatár a Basel elleni keddi mérkőzés első félidejének hajrájában sérült meg, minden bizonnyal lábizomhúzódást szenvedett, ezért le is kellett cserélni. José Mourinho, a vereség ellenére a nyolcaddöntőbe jutott angol együttes vezetőedzője elmondta: előreláthatólag két napot kell várni arra, hogy az orvosok közöljék a pontos diagnózist.