2024. április 26., péntek

Nem a dolgozók javát szolgálja

A szakszervezetek tiltakoznak az új munkaügyi törvénytervezet ellen

A Szerbiai és Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetségének vezetőségi tagjai Szabadkán jártak, hogy a helyi szakszervezeti képviselőkkel találkozva ismertessék az új munkaügyi törvénytervezet hiányosságait, ugyanis az a szakszervezet megítélése szerint nem a dolgozók érdekeit védi, hanem a munkaadókat, s ilyen formában elfogadhatatlan. Egyeztettek az esetleges tiltakozó megmozdulásokról is.

Goran Milić, a Vajdasági Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, nagyjából egy hónapja került a kezükbe a tervezet szövege, és két hete kezdték meg a tárgyalásokat. Milić rámutatott, a szakszervezeteket teljesen marginalizálták, továbbra sincs szociális párbeszéd. Az önálló szakszervezet egyébként a Függetlenség Szakszervezettel együttesen lép fel a módosítások ellen.

– Egy olyan neoliberális tervezetet készítettek elő, amire Szerbia nincs felkészülve, s nemcsak a munkaügyi törvényről kell beszélni, hanem többek között a privatizációról, a csődeljárásról, a munkabeszüntetésről és a költségvetésről szóló törvényről is, vagyis egy törvénycsomagról, amely meghatározza Szerbia hét és fél millió polgárának sorsát. Komolytalanul állnak hozzá és ez a liberális koncepció az embert egyáltalán nem veszi figyelembe. Az alapvető észrevételeink között van az, hogy a 287 szakaszból mintegy kétszázhúszat megváltoztattak, ami már nem is törvénymódosítás, hanem egy új törvény. A fizetésekre, a munkaidőre és a munkaközvetítő ügynökségekre vonatkozó szakaszok módosítása a munkavállaló kárára megy, és rossz belegondolni, mi lesz a dolgozókkal, ha ilyen formában megszavazzák a törvényt – hangsúlyozta Goran Milić.
Zoran Mihajlović, a Szerbiai Szakszervezetek Szövetségének elnökhelyettese elmondta, a törvénymódosítási munkacsoportban néhány szakszervezeti képviselő is részt vett, azonban több okból kifolyólag úgy döntöttek, ezeket az embereket visszahívják.

– Három különböző tervezetet kaptunk három különböző minisztériumból, illetve egy negyediket a munkáltatók uniójából. Folyamatosan más-más szöveg, javaslat került elénk, s egyáltalán nem éreztük magunkat partnernek. A gazdasági minisztériumból érkező tervezet a gazdaságot egy neoliberális koncepción keresztül képzeli el, s mindaz, ami ellen az elmúlt években harcoltunk, mint a feketepiac, a szürkegazdaság, vagy a munkaadók visszaélései, egyszerűen amnesztiát kapna, s valamilyen formában legalizálnák azokat. Elfogadhatatlan az is, hogy mindazokat a jogokat, amelyeken keresztül a dolgozók valamilyen többletfizetésre számíthatnak, vagy kihatnak a fizetésükre, például a harmadik műszak, a túlóra, az éves szabadság, vagy fizetett távollét, jelentősen megcsorbították, s már eleve 8–10 százalékkal csökkennének a bérek, amint elfogadnák ezt a törvényt. Problematikus volt a munkaidőre vonatkozó rész is, így ugyanis a munkaadó a hónap folyamán saját belátása szerint szervezhetné meg, ki mikor dolgozza le az előírt számú munkaórát, így megtörténhet, hogy a dolgozónak napokig nem kell dolgoznia, majd két hétig folyamatosan túlórázna, vagyis a munkavállaló sosem tudná előre tervezni az életét. A munkaadónak sokkal több lehetősége van okot találni, miért mondhat fel a munkásának, a szakszervezeti hatáskört megpróbálják megfojtani, a szociális párbeszédet pedig teljesen a nullára csökkenteni – mondta.

Zoran Mihajlović kijelentette, a fenti okok miatt követelik, hogy egyenrangú partnerként kezeljék és meghallgassák őket is. Idővel a szakszervezet is elkészíti saját javaslatait, s amennyiben továbbra is kirekesztik őket, radikális tiltakozó megmozdulásokba kezdenek.
Mihajlović rámutatott, amennyiben elfogadják ezeket a munkaügyi törvényre vonatkozó módosításokat, Szerbiában 50–100 munkahely szűnik meg, mert az nem növeli a foglalkoztatottságot, nem szól a fiatalok foglalkoztatásának növeléséről, a beruházásokról, viszont szól a munkavállalók nyakába varrt további terhekről, s a munkaadók védelméről.