2024. április 26., péntek

Módosításokkal a hét százalékig

A tartományi parlament elfogadta a köztársasági költségvetés javaslatára benyújtott vajdasági indítványokat – A szerbiai parlament térfelén a labda, a végkimenetel is sejthető

A vajdasági hatalmi koalíció pártjai támogatták, az ellenzéki pártok pedig ellene szavaztak annak a három módosítási indítványnak, amelyeket a tartományi kormány terjesztett a képviselőház elé a jövő évi köztársasági büdzsé „hibáinak” korrigálása érdekében. A módosítási indítványokkal azt szeretné elérni a tartományi adminisztráció, hogy az eredetileg előirányzott – oktatási intézményeknek és helyi önkormányzatoknak járó, vagyis csupán továbbutalásra szánt – 32 milliárd dináron felül további 32 milliárd dinár folyjon be a vajdasági büdzsébe, hisz a költségvetési tervekben szereplő összeggel egyáltalán nem rendelkezhet a tartomány, csupán átirányítja azt az előre meghatározott rendeltetési helyekre. Egy virtuális büdzséről van tehát szó, melyből a tartomány egyáltalán nem gazdálkodhat. Zoran Radoman pénzügyi titkár elmagyarázta: a módosítási indítványok a Vajdaság területén begyűjtött jövedéki adók harmadának a tartományban maradását javasolják, mely a köztársasági büdzsé csupán két százalékát teszi ki, a tartomány számára azonban rendkívül nagy jelentőséggel bírna, hiszen költségvetésének több mint 57 százalékát jelentené. Az indítványok biztosítani kívánják azt is, hogy a Vajdaságnak utalt pénzek háromhetedét – az alkotmánnyal összhangban – nagyberuházásokra költsék el.

Egy virtuális büdzséről van szó, melyből a tartomány egyáltalán nem gazdálkodhat (Fotók: Ótos András)

Egy virtuális büdzséről van szó, melyből a tartomány egyáltalán nem gazdálkodhat (Fotók: Ótos András)

Bojan Pajtić tartományi kormányfő közölte, hogy a vajdasági parlament az indítványok elfogadása és továbbítása révén élni kíván hatásköreivel annak érdekében, hogy legalább megkísérelje a vajdasági polgárokat megillető pénzek Vajdaságban tartását. Újságírói kérdésre válaszolva sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a köztársasági hatalmi koalíció valószínűleg nem lesz nyitott az itteni felvetések figyelembe vételére, mint hozzátette, ez önmagában azonban nem indok arra, hogy Vajdaság ne tegyen meg minden tőle telhetőt az alkotmányos minimum szavatolása érdekében. Közölte, hogy nem csupán az alkotmánynak, hanem az oktatásról szóló törvénynek a megsértésével is szemben állunk, mert az általános iskolák és középiskolák foglalkoztatottjainak a béreit is beleszámolta az állam a tartományi büdzsébe, holott csak a felsőoktatás béreinek kifizetése történik ilyen módon. A tartomány költségvetését ezáltal a továbbutalt összegekre egyszerűsítették le, s kevesebb mint száz dinár jut egy főre havonta fejlesztési projektumokra Vajdaságban – összegezte Pajtić.

PARTNER NÉLKÜL NINCS DIALÓGUS

A Szerb Haladó Párt számára több okból is elfogadhatatlanok voltak az indítványok – erről Đorđe Milićević, a párt képviselője beszélt. Mint mondta, azok a köztársasági költségvetés 32 milliárdos csökkentését javasolják, ráadásul az állam egységes fiskális politikáját veszélyeztetik a jövedéki adó begyűjtése kapcsán eszközölt változások. A haladók az ülésen azzal érveltek, hogy a vajdasági költségvetés növelése az államkassza karcsúsítása révén a szubvenciók megvonását eredményezné, s kritikával illeték a tartományi kormányt, amiért nem dolgozott a Vajdaság finanszírozásáról szóló jogszabály kidolgozásán, amíg Belgrádban és Újvidéken is ugyanaz a koalíció volt hatalmon. A haladók a dialógus megteremtésében látják Vajdaság pénzügyi problémáinak megoldását, s erre a megjegyzésre Pásztor István házelnök és Zoran Radoman pénzügyi titkár is reagált – hangsúlyozták, hogy Vajdaság mindent megtesz a dialógus megteremtése érdekében, de sem a finanszírozási törvény kidolgozásával megbízott testület munkájának megkezdése, sem pedig az új pénzügyminiszterrel való kommunikáció kialakítása kapcsán nem sikerült válaszra bírni mindeddig a kormányt.

Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője hangsúlyozta, hogy a módosítási indítványok az alkotmányos garancia betartása érdekében születtek, s tarthatatlannak nevezte azt az állapotot, melyben a vajdasági költségvetés már sokadik évben nem kapja meg a szükséges pénzt. A transzfereszközök az összköltségvetés több mint 65 százalékát teszik ki, így alig jut munkahely-teremtési, gazdaságélénkítő és művelődési programok támogatására – húzta alá Újhelyi. Branislav Bogaroški, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője közölte, hogy nem először sérti meg az alkotmányos minimumot a köztársaság a vajdasági költségvetés meghatározásakor, de most először került a tartomány abba a helyzetbe, hogy képtelen lesz a büdzsé háromhetedét nagyberuházásokra fordítani a transzfereszközök nagysága miatt.

A képviselőház a beterjesztett indítványok elfogadása után arról is döntött, hogy Pásztor István mellett Zoran Radoman képviselje a tartományt a köztársasági parlamentben folytatott vitán.

STABIL A KOALÍCIÓ

Pajtić már belefáradt annak magyarázgatásába, hogy minden rendben van a tartományi koalíciós partnerek között

Pajtić már belefáradt annak magyarázgatásába, hogy minden rendben van a tartományi koalíciós partnerek között

A tartományi parlament szerdai ülésén az újságírókat a hatalmi koalíción belüli viszonyok is érdekelték a Demokrata Pártból érkező azon kijelentéseket követően, melyek elítélték a VMSZ szabadkai döntését és az SZHP-vel alkotott városi koalíció felállását. Bojan Pajtić közölte, hogy már belefáradt annak magyarázgatásába, hogy minden rendben van a tartományi koalíciós partnerek között, s feltette a kérdést: hányszor kell még ezt Pásztornak vagy neki kijelentenie ahhoz, hogy megszűnjön a kételkedés. Megismételte, hogy szerinte a párt rossz döntést hozott ebben a városban, tartományi szinten azonban jó az együttműködés, amit a parlament munkája is igazol.