2024. április 26., péntek

Albániától és Koszovótól vár pénzt Preševo-völgy

A dél-szerbiai albánok vezetői azzal a követeléssel fordulnak majd Albániához és Koszovóhoz, hogy a költségvetéseikből támogassák a szerbiai albán községeket. Jonuz Musliu, Bujanovac képviselő-testületének elnöke kedden kiemelte, hogy amennyiben Szerbia 45 millió eurót különít el költségvetéséből Észak-Koszovó finanszírozására, akkor Albánia és Koszovó költségvetéséből el lehetne különíteni pénzt Bujanovac és Preševo község finanszírozására.

– Eddig csak szóban követeltük ezt, de a közeljövőben írásban fordulunk követelésünkkel Koszovóhoz és Albániához, és azt alá fogja írni a Preševo-völgy összes albán nemzetiségű politikai vezetője – nyilatkozta Musliu.

Hozzátette, hogy a pénteki döntésük végleges, vagyis a be nem teljesített követelések miatt szakítanak a szerb kormánnyal. Véleménye szerint a szerb kormány csupán „illemből” tárgyal a preševói albán politikusokkal.

– Máig egyetlen egy követelésünket, kérésünket sem teljesítették, legyen szó politikáról, a bíróságokról vagy a kultúráról. Eddig azt gondoltuk, hogy Szerbia tisztában van azzal, hogy el kell fogadnia a preševói albánok követeléseit, de a jelek szerint csupán illemből, az uniós integráció végett ülnek le velünk egy asztalhoz – hangsúlyozta Musliu.

A preševói albán vezetők és a szerb kormány októberben kezdett el tárgyalni a szerbiai albánokat érintő problémákról, annak a dokumentumnak az alapján, amelyet az albán vezetők javasoltak a szerb kormánynak, és amelyet a szerb kormány júniusban el is fogadott. A preševói albán vezetők azért döntöttek a tárgyalások beszüntetése mellett, mert a szerb kormány elutasította Riza Halimi parlamenti képviselő összes módosítási javaslatát, amelyet a bíróságokról szóló törvénnyel kapcsolatban terjesztett be. A módosítási javaslatában Preševóban és Bujanovacban visszaállíttatta volna az alapfokú bíróságokat és a szabálysértési bíróságokat, valamint Felső Bíróságot alapított volna Vranjében.