2024. április 26., péntek

Erős mezőnyben remekül helytálltak

Büszkék lehetünk az Idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedője döntőjének vajdasági részvevőire. A budapesti Operettszínházban megtartott megmérettetésen az előadóművészeti kategóriákban 29 produkciót láthattunk, ebből 3 Vajdaságból érkezett: a palicsi Szederinda népdalkör, a csókai Rákóczi férfikórus és a szabadkai Soós Etelka versmondó. Hét egyén, illetve csoport szerepelt képző- és iparművészeti alkotással, és ezek közül 2 vajdasági volt: a nagyradanováci Sebők Valéria és a szabadkai Népkör MMK kézimunkacsoportja. Aki a döntőbe bejutott, az a jók között a legjobb! Erre a legékesebb bizonyíték, hogy a vetélkedőnek a 19 megyei és határon túli válogatóin összesen 10 ezer részvevője volt, akik közül csak 800-an jutottak el a pécsi középdöntőig, és mintegy 170-180-an szereztek jogot a döntőben való részvételre (többen 10-20-30 fős népdalkörök, zenei együttesek, tánccsoportok tagjaként). A nemes versengés fő védnökségét Mádl Dalma asszony vállalta, aki megjelent a budapesti döntőn.

Az Operettszínházban megtartott megmérettetésen a nyolc kategóriában 8 díjat és 2 különdíjat osztottak ki. A vajdaságiak közül – mint már hírül adtuk – a palicsi Szederinda népdalkör lett az énekcsoportok kategóriájának a legjobbja, díjazottja. Mint Xantus Barbara színésznő, a zsűri elnöke fogalmazott, nehéz volt dönteniük, mert magas színvonalú professzionális produkciókat láthatott a bíráló bizottság és a közönség is. Arról ne is szólva – fogalmazott a színésznő –, hogy e produkciók mögött a hatvan évek felüliek több évtizedes tapasztalata is kifejezésre jutott. Lesz még rá alkalom, hisz mint a bajmoki származású Kocsis József, a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének elnöke, a vetélkedő megálmodója bejelentette: jövőre is megszervezik az Idősek határokon átívelő kulturális és művészeti vetélkedőjét.

Az, hogy mekkora szükség volt/van erre a vetélkedőre, bizonyítja az, hogy a döntőn egyik versenyző a produkciója előtt elmondta: 50 éve vár erre a lehetőségre, hogy közönség előtt megmutassa énektudását. Egy másik részvevő pedig viccesen úgy fogalmazott: … és azt is érdemes tudni róla, hogy hetven évenként egyszer fellép az Operettszínház színpadán. Ezt a Kárpát-medencei szintű megmérettetést tényleg kivételes lehetőségként élték meg a hatvan éven felüliek, ezt bizonyítja az is, hogy szeptember végén a vajdasági elődöntőnek – amely fő védnökségét a Vajdasági Magyar Szövetség és Pásztor István, a VMSZ elnöke vállalta – 300 bácskai és bánáti idős részvevője volt, a legidősebb versenyző 89 évesen állt színpadra. Büszkeséggel töltött el bennünket, hogy az innen továbbjutók a pécsi középdöntőn is remekül helytálltak, és Budapesten, a döntőn is nagy sikert aratott a Szederinda népdalkör a mi vidékünk betyárdalaival, a Rákóczi férfikórus a mi vidékünkön gyűjtött első világháborús katonadalokkal, a 84 éves Soós Etelka néni az Arany János-balladával, a kiállítás látogatói körében tetszést arattak a Népkör kézimunkázói a mi tájegységünk fehérhímzésével, Sebők Valéria a Külhoni Magyar Értéktárba besorolt, hungarikumnak számító angyalfiguráival, különleges fonott csipkéjével, fehérhímzésével.

A pénteken lezajlott döntő részvevőinek és a közönségnek élmény volt Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas énekesnővel – a zsűri egyik tagjával – együtt elénekelni A csitári hegyek alatt című népdalt, és ajándék volt – az eredményhirdetésre várva – Oszvald Marikát és Faragó Andrást nem csak a tévé képernyőjéről, hanem élőben látni, hallani.