2024. április 26., péntek

Borbély és Kelemen lejáratásába kezdtek

Az RMDSZ vezetőit lejárató molinók jelentek meg Marosvásárhelyen

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőit lejárató molinók jelentek meg Marosvásárhelyen. A város több pontján kifüggesztett molinókon az a szöveg olvasható román és magyar nyelven, hogy „Kelemen Hunor és Borbély László képviselők által büntetett város/ Oraș pedepsit de deputații Kelemen Hunor și Borbély László.” A molinókon semmi sem utal arra, hogy a felirat kinek az álláspontját tükrözi.

Pénteken hasonló molinóval tüntettek az RMDSZ elnöke és alelnöke ellen a közigazgatás székháza előtt a város sportolói amiatt, hogy a román törvényhozásban kedden elfogadott decentralizálási törvény az állam tulajdonában hagyta a marosvásárhelyi sportcsarnokot és az épülő műjégpályát. A demostráció szervezése mögött állítólag Dorin Florea áll, aki csütörtökön Marius Pașcan marosvásárhelyi szenátorral közösen tartott sajtótájékoztatón ítélte el a törvénymódosítást, amit szerdán este Borbély László büszkén jelentett be.

Borbély ekkor elmagyarázta: a decentralizáció azért nem terjedt ki a marosvásárhelyi sportlétesítményekre, mert a városban kiválósági sportközpont jön létre, és a hasonló státusú központok sportlétesítményei országszerte állami tulajdonban maradtak. Állítása szerint Marosvásárhelyt a besorolás a sportélet régióközpontjává teszi. A konferencián elhangzott, hogy az RMDSZ több mint nyolcvan módosító javaslatot nyújtott be a decentralizációs törvényhez, és annak ellenére, hogy ellenzékben politizál, ezeknek mintegy felét a kormány be is építette a törvénybe.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete már megfogalmazta a szükséges beadványokat, amelyekben egyebek mellett a polgármesteri hivatalon és a helyi rendőrségen kérik számon a molinók kihelyezését.