2024. április 26., péntek

Rendőrkórus üzent a kormánynak

A himnusz éneklésétől és Pedro Passos Coelho miniszterelnök távozását követelő rigmusoktól zengett tegnapra virradó éjszaka a portugál parlament előtti tér. Szolgálaton kívüli rendőrök, csendőrök, börtönőrök és határőrök ezrei alkották az alkalmi kórust, melynek tagjai a kormány legújabb takarékossági terve ellen fejezték ki tiltakozásukat Lisszabonban.

A kórustagokat hiába próbálták feltartóztatni a parlamentnél őrködő rohamrendőr kollégáik, az elégedetlenkedők nem hátráltak meg. A kordonokon is áthatolva jutottak a parlament elé, ahol egyebek mellett azt sérelmezték, hogy a 2014-es költségvetés tervezetében felvázolt szigorú megszorítások részeként megkurtítják a fizetésüket. A határőrök nemcsak a parlamentnél tiltakoztak, hanem (még csütörtökön) részleges sztrájkot is kezdtek, amelyet a tervek szerint a hétvégén fejeznek be.

A lisszaboni tüntetés szervezői szerint a rendfenntartó erőknek szánt fizetések csökkentése kedvezőtlenül befolyásolhatja a közbiztonságot az egész országban. Mindez nem hatotta meg a jobbközép Coelho-kormányt, amely azzal érvel, hogy a nadrágszíjmeghúzás részeként a közszférában bevezetendő bércsökkentés alól a rendőrök, a határőrök, a csendőrök, de még a börtönőrök sem képeznek kivételt.

A kormány jövőre ismét fájdalmas megszorításokra készül, amelyeket a külföldi hitelezőktől 2011-ben kapott 78 milliárd euró hitelért cserébe kényszerül bevezetni. A Coelho-kabinet terve szerint 2014-ben a közszférában 2,5 és 12 százalék közötti mértékben csökkentik a fizetéseket, a nyugdíjakat szintén megnyirbálják. A nadrágszíjmeghúzás nemcsak a rendfenntartókat érinti kellemetlenül, hanem az oktatásban, a tömegközlekedésben és az egészségügyben dolgozókat is. Mármint azokat az alkalmazottakat, akiknek marad az állása.

A kormány ugyanis arra készül, hogy az új évben további két százalékkal csökkenti a közalkalmazottak számát. Az állásban maradóknak azonban – a közszféra béreinek visszavágása mellett – egyéb módon is meg fogja keseríteni az életét: a heti munkaidőt az eddigi 35 óráról ugyanis 40 órára kívánja változtatni. Az adók növelése és a nyugdíjkorhatár emelése szintén a kormány jövő évi (költségvetési) tervei között szerepel. A munkanélkülieknek járó juttatások összegének zsugorítására ugyancsak számítani kell.

Paulo Portas kormányfőhelyettes szerint a megszorításokra azért van mindenképpen szükség, hogy Portugália 2014-ben megszabaduljon a külföldi mentőhitelt tartalmazó csomagtól, és ne legyen szüksége másodikra.

A munkakörülmények romlásával és a várható bércsökkentésekkel fenyegető jövő évi megszorítások ellen az utóbbi időben egyre több szakszervezet, érdekképviselet és választó tiltakozott az ibériai országban.

A portugál alkotmánybíróság az idén egyszer már megvétózta kormány által tervbe vett megszorító intézkedések egy részét. Az elégedetlenkedők most ismét azzal fenyegetőznek, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg a kormány 2014-es költségvetési tervezetét, amely szerintük drákói megszigorításaival és a megtakarítások erőltetésével koldusbotra juttatja a lakosság jó részét.