2024. április 26., péntek

A klaszterfejlesztés kulcsfontosságú gazdasági tényező

Nemzetközi jellegű klaszterpolitikai értekezletet tartottak pénteken Újvidéken, a tartományi Képviselőházban. A tanácskozáson Délkelet-Európa 12 országából 25 partnerszervezet vett részt, ezenkívül képviseltette magát a szerb kormány, az oktatásügyi, az innovációs és egyéb nemkormányzati szervezetek, melyek érdekeltséget látnak a további együttműködés és fejlesztés terén, és az érdekszervezetek szorosabb kapcsolattartásában.

– A mai találkozó tulajdonképpen újabb lépés az eurointegrációs úton, és kiváló alkalom a klaszterpolitikai tapasztalatcserére, valamint lehetőséget ad a külföldi partnereinkkel ápolt kapcsolatok megerősítésére – értékelte Miroslav Vasin munkaügyi, foglalkoztatási és a nemek egyenlőségéért felelős tartományi titkár a nemzetközi klaszterfejlesztési konferencián, amely a klaszterfejlesztés és az idevágó stratégiák megvitatását tűzte ki célul, a 2014-2020-as időszakra. A rendezvény szervezői a tartományi kormány, stratégiai partnere pedig a Szabadkai Közgazdasági Kar. A konferenciára egyébként tizenkét országból érkeztek vendégek, összesen huszonöt delegáció részvételével.

A sajtótájékoztatón a tartományi gazdasági titkár beszélt arról is, hogy a klaszterfejlesztési politika eddig is fontos szerepet töltött be mind a titkárság, mind a gazdasági kar munkájában. Szerinte az utóbbi időben a klaszterek erősödnek, szilárdul helyzetük a hazai gazdasági színtéren, és munkájuk új tapasztalatokat és tudást hoz. Megjegyezte, hogy a tartományi klaszterek egyre sikeresebbek, külön kiemelte a tartományi fémfeldolgozó ipari klaszter munkáját is, amely nemrég elismerésben részesült.

Nenad Vunjak, a Szabadkai Közgazdasági Kar dékánja a médiához intézett nyilatkozatában rámutatott a klaszterpolitika fejlesztésének és új klaszterstratégiák megfogalmazásának tudományos fontosságára is. Megemlítette, hogy több tudományos értekezés is alátámasztotta a klaszterek sikeres munkájának gazdaságra való élénkítő hatását, amelyek miatt tulajdonképpen elkerülhetetlen faktorrá válik a gazdasági palettán. Kiemelte, hogy az uniós országokban is kiemelt fontosságú a klaszterpolitika, amely szintén arról tesz tanúbizonyságot, hogy releváns gazdasági elemekről van szó, amelyeknek fejlesztése országunkban is kulcsfontosságú kell hogy legyen.

Paola Giorgi Európai Klaszterpolitikai Tanácsos (Councilor for European Policies) is rámutatott a klszterfejlesztés fontosságára, majd ismertetett egy klaszterstratégiát, amely az unió illetékesei szerint a legsikeresebbek közé tartozik. Végül kifejtette reményét, hogy a konferencia során sikerül minden résztvevőnek olyan információkkal gazdagodnia, amelyek segítségével a jövőben sikeresebben tudnak tevékenykedni.