2024. április 26., péntek

Felújították a fűtési rendszert

Fontos pillanatához érkezett a REPRO határon átívelő projektum – Topolya az energiatakarékosság útján

Tegnap délelőtt Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere átadta a községháza felújított fűtési rendszerét. Az épület régi gázfűtéses rendszerét korszerű energiatakarékos rendszerre cserélték, amely a gázon kívül napenergiát is felhasznál, valamint hőszivattyúval is rendelkezik. A beruházás Topolya és a horvátországi Tovarnik közös IPA-projektumának része. A teljes értéke 190 ezer euró.

Az új fűtési rendszer átadásán jelen volt Tomislav Panenić, a projektum horvátországi koordinátora munkatársaival, valamint Kern Csaba, a rendszer korszerűsítését végző Cimgas vállalat tulajdonosa.
Az ünnepélyes átadón a polgármester elmondta, hogy ez a projektum jó referencia más pályázatokhoz, valamint a költségvetésre is hatással lesz, hiszen jelentősen csökken a fűtésszámla.
– A jövőbeli céljaink közé tartozik a megújuló energiák használata, illetve az, hogy intézményeink működtetése során minél kevesebb pénzt költsünk az energiára. Ez által csökkenteni tudjuk a költségvetési kiadásokat, és több pénzt tudunk a fejlesztésekre fordítani – mondta el Kókai Mernyák Melinda.
A rendszer túl van egy egy hónapos próbaüzemen, és kipróbálták a fűtési és a hűtési opciókat is. A polgármester az eddigiek alapján elégedett, és reméli, hogy az önkormányzat többi objektumát is elláthatják ezzel a korszerű rendszerrel.

A REPRO elnevezésű projektumnak 3 vonulata van, mondta el Balassa Endre, a projektum topolyai koordinátora.
– Egyrészt megvizsgáljuk egymás – Szerbia és Horvátország – tapasztalatait, másrészt mindkét községben megvalósítunk egy előremutató, energiahatékonysággal foglalkozó projektumot. Az elkövetkező időszakban követni fogjuk a projektumok eredményeit, hogy abból is tanuljunk. Ezenkívül képzéseket is szervezünk, ahol fiatal szakembereknek megtanítjuk az energiahatékonysági tanúsítvány kidolgozásának módját. Része ennek a projektumnak az is, hogy hőkamerákat vásároltunk mindkét helyszínen. Ezzel hőfelvételt készíthetünk az épületekről – mondta el Balassa, majd hozzáfűzte, hogy a községháza korszerűsített fűtési rendszerének köszönhetően 33,23 százalékos energiamegtakarítás valósult meg az egy hónapos próbaüzemen ideje alatt. A megtakarítás valószínűleg tovább fog növekedni, a hőszivattyúkat ugyanis csak a próbaidő végén helyezték üzembe.

Tomislav Panenić az átadáson elmondta, hogy elégedett a projektum megvalósulásával, és máris további közös ötleteken dolgoznak. Ez időszerű, hiszen hamarosan kiírják a következő határon átívelő IPA-pályázatokat, hangoztatta. A REPRO projektum horvátországi részében Tovarnik és még két kisebb település közvilágítását cserélték le korszerű, energiatakarékos LED világításra.