2024. április 26., péntek
SZERBIAI VILLANYGAZDASÁG

Nem egységesítik az áramszállítás költségét

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) elállt az áramszállítás költségének országos viszonylatban tervezett egységesítési javaslatától – derült ki a közvállalat tegnapi közleményéből.

Aleksandar Obradović, a vállalat megbízott vezérigazgatója az EPS tegnapelőtti igazgatóbizottsági ülésén vonta vissza a fentebb említett kezdeményezést, mégpedig az Energiaügyi Minisztérium nyomásgyakorlására.

Egyébként maga a javaslat egy új, az áramforgalmazó rendszer kezelésével foglalkozó vállalat megalapítását is jelentette volna.

Az EPS közleményében kifejti, hogy az új vállalat létrehozása lenne az egyetlen mód arra, hogy az összes ügyfél ugyanolyan feltételekkel jusson áramhoz, és hogy ne legyenek ebben a tekintetben árkülönbségek Szerbia egyes régióiban. Mivel azonban, elutasították a kezdeményezést, az ország területén továbbra is öt különböző áramforgalmazó vállalat látja el a teendőket, és nem egy, ahogy tervezték.

Egyébként a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (VSZL) szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében üdvözölte Aleksandar Obradović, illetve a minisztérium döntését. Mint kifejtik, már előbb is felhívták az illetékesek figyelmét arra, hogy az említett javaslat elfogadása a villanygazdaság teljes központosítását jelentette volna, és amely az újvidéki székhelyű Elektrovojvodina áramszolgáltatót egyszerű tolóablakká fokozta volna le.

A közleményben megemlítik az EPS előző akcióját is, ezáltal gyakorlatilag megfosztotta a vajdasági áramszolgáltatót törvényes jogaitól, és megdrágította az áramot is, mind a tartományban, mind a fővárosban.