2024. április 26., péntek

Sokat romlott a gyermekek edzettsége három évtized alatt

A mai gyermekek kevésbé edzettek: nem futnak sem olyan gyorsan, sem olyan messzire, mint szüleik gyermekkorukban - derül ki egy átfogó tanulmányból.

A kutatók a világ 28 országában készült, összesen több mint 25 millió gyermek adatait feldolgozó 50 tanulmányt elemeztek. Azt fedezték fel, hogy a 9-17 éves gyermekek átlagosan másfél perccel lassabban futnak 1600 métert, mint 30 évvel korábban az ugyanilyen idős korosztály.
A tartós fizikai terheléssel kapcsolatos edzettségi adatok 1975 óta évtizedenként körülbelül 5 százalékkal romlottak, azaz ma 15 százalékkal rosszabbak, mint harminc éve.
Az elemzés eredményeit az Amerikai Szív Társaság éves konferenciáján mutatták be kedden Dallasban. A társaság szerint ez az első analízis, mely kimutatta, hogy a gyermekek szívének és érrendszerének edzettsége romlott az elmúlt három évtized alatt.
Ha egy fiatal ember általánosan nem fitt, nagyobb az esélye, hogy idősebb korában szív- és érrendszeri betegsége alakul ki - hangoztatta a kongresszuson Grant Tomkinson, az adelaide-i Dél-Ausztrál Egyetem egészségkutatója.
"A fiatalok sokféleképpen lehetnek fittek. Lehetnek erősek, mint a súlyemelők, hajlékonyak, mint a tornászok, vagy ügyesek, mint a teniszezők. Ám a fittségnek ezek a formái nem feltétlenül függnek össze az egészséggel. A legfontosabb a vérkeringési rendszerrel kapcsolatos edzettség, mely képessé teszi az embert arra, hogy hosszú időn át intenzíven mozogjon, például lefusson sok kört egy sportpályán" - magyarázta Tomkinson.
A kutatók 1964 és 2010 között készült tanulmányokat elemeztek, több mint 25 millió, 9-17 éves gyermek adatait vizsgálták. A szív és az érrendszer fittségét az alapján becsülték meg, hogy megnézték a tanulmányokban: adott távot mennyi idő alatt futottak le a gyermekek, vagy adott idő alatt milyen távolságot voltak képesek futva megtenni. A méréseket általában 5-15 perces idő alatt, vagy 800-1600 méteres távolságon végezték.
A fittség hasonlóan romlott lányoknál és fiúknál, kisebb és nagyobb gyerekeknél, bár a hanyatlás mértéke országonként eltérő. Az országonkénti különbségek tükrözték az elhízás és a testzsír növekedésének mértékét.
Tomkinson szerint az edzettségi állapot romlásának különböző szociális és testi okai lehetnek. Az esetek 30-60 százalékában magyarázhatja a fittség romlását a testzsír mennyiségének növekedése.