2024. április 26., péntek

Iszlamisták rendeztek vérfürdőt egy szomáliai rendőrkapitányságon

Iszlamista fegyveresek megtámadtak egy rendőrkapitányságot Szomália északi részén kedden, a behatolók tüzet nyitottak az épületben tartózkodó rendőrökre és civilekre, legalább huszonnyolc ember életét vesztette – közölték szemtanúk és állami tisztségviselők. A Baldweyne-ben kedd reggel indított támadást az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Al-Shabaab szomáliai iszlamista milícia vállalta magára. A szervezet egyik illetékese elmondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a támadók közül soknak sikerült sértetlenül elmenekülnie.

Az Afrikai Unió (AU) békefenntartói és a szomáliai fegyveres erők tagjai körbevették a kapitányságot és tüzet nyitottak. Szem- és fültanúk szerint ekkor abbamaradt a lövöldözés az épület belsejében.

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök elítélte a támadást, hozzátéve, hogy kormánya elkötelezett az iszlamista terrorizmus felszámolását célzó harc mellett.

Az Afrika szarván található országot két évtizede, Mohamed Siad Barré elnök diktatórikus hatalmának megdöntése (1991) óta véres polgárháború sújtja, és gyakorlatilag nincs működő államhatalom. Szomália nemzetközi erők által védelmezett, ingatag kormánya mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, köztük az Al-Shabaab milíciával, amelyet az Egyesült Államok az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségesének tekint.