2024. április 26., péntek

Közzétették a párizsi lövöldöző fotóját, de még nem azonosították

A teljes párizsi bűnügyi rendőrség, mintegy száz nyomozó keresi a fővárosban azt a férfit, aki hétfőn rálőtt egy fotósra a Libération című napilap párizsi székházában.

A férfit – aki két órával azután, hogy rálőtt a fotósra, a La Défense üzleti negyedben lövöldözött, majd a meneküléshez rövid időre egy autóst túszul ejtett – még mindig nem sikerült azonosítania a francia rendőrségnek.

A Le Parisien honlapján kedden délután azt írta, hogy letartóztatták a gyanúsítottat, a hírt azonban a rendőrség néhány perc múlva cáfolta.

A Libération úgy tudja, hogy a VII. kerületben valóban előállítottak egy gyanúsnak vélt személyt, de a rendőrök utána elengedték, mivel igazolni tudta, hogy hétfő délelőtt orvosi vizsgálaton volt.

A rendőrség kedden több mint négyszáz lakossági hívást kapott azután, hogy reggel közzétették a feltételezett elkövetőnek a párizsi metró egyik térfigyelő kamerájával hétfő délután készített fotóját. Ezen egy kerek szemüveget viselő, kerek arcú, fehér bőrű fiatalos férfi látható, drapp sapkában és piros dzsekiben. A felvétel a Champs-Elysées sugárút közelében található Alma-Marceau metrómegállóban készült, ahol utoljára látták a gyanúsítottat, akinek a személyazonosságát még mindig nem tudták megállapítani.

A férfi a támadások idején egyébként egy másik sapkát, egy zöld hosszú kabátot és golyóálló mellényt viselt, nem volt rajta szemüveg.

Manuel Valls belügyminiszter jelezte, hogy a rendőrségnek sikerült a férfitól DNS-mintát is találnia. A France2 közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a mintát egy tárgyon találták abban a gépkocsiban, amelynek vezetőjét az elkövető rövid ideig túszul ejtette, amikor a La Défense negyedből a Champs-Elysées sugárút felé menekült, mielőtt ott a metróban elvegyült a tömegben.

Jean-Marc Ayrault kormányfő azt közölte, hogy jelenleg a teljes párizsi bűnügyi rendőrség, mintegy száz nyomozó keresi a fővárosban az ismeretlen férfit. – Csak akkor leszünk nyugodtak, ha elkaptuk. Ismételten arra kérem állampolgárainkat, hogy minden hasznos információval segítség a rendőrség munkáját – mondta a miniszterelnök.

A nyomozók több fotóval is rendelkeznek a gyanúsítottról a térfigyelő kamerák felvételeinek köszönhetően és más olyan nyomok is rendelkezésre állnak, amelyekről egyelőre nem beszélhetnek. – Egyre több dolog kerül el. De türelmesnek kell lenni, főleg az ilyen esetekben. Úgy gondoljuk, hogy elég gyorsan haladunk – mondta egy rendőrségi forrás a Le Monde című napilapnak.

A rendőrök viszonylag sok információhoz jutottak annak az autósnak a tanúvallomásából, akit az elkövető mintegy húsz percre túszul ejtett. Elmondása szerint a gyanúsított folyamatosan beszélt hozzá. Elmondta, hogy most szabadult börtönből és hogy gránátok is vannak nála. Azt viszont nem lehet tudni, hogy az igazat mondta-e vagy pedig csak meg akarta félemlíteni az autóst.

A Franciaországban leginkább elterjedt 12-es kaliberű vadászpuskát használó férfi először pénteken tűnt fel. A francia televíziókban közzétett felvételek szerint bement a BFMTV hírtelevízió székházába, egy zacskóból elővette a fegyvert és Philippe Antoine főszerkesztő felé irányította, aki éppen a bejárati információs pultnál tartózkodott. A gyanúsított megfenyegette az újságírót, de nem lőtt, hanem nagyon gyorsan távozott. Hétfőn a Libération előcsarnokában viszont két lövéssel életveszélyesen megsebesített egy 23 éves fotóst, akinek állapota továbbra is súlyos.

A tanúvallomások szerint az elkövető egyébként „nyugodt és határozott”, „nagyon jól tudja, mit csinál”. Ugyanakkor semmilyen személyes vagy politikai követelést nem közölt az alig egy percig tartó támadásai során.