2024. április 26., péntek

„Versenyképes tudással rendelkező magyar orvosokra, jogászokra, közgazdászokra, mérnökökre van szükségünk”

Az elmúlt években nem érkeztek a köztársaságtól azok az összegek, amelyekből – egyebek mellett – az Európa Kollégium munkálatait finanszírozni lehetett volna

Minden jel szerint jövő őszre végre beköltözhetnek az egyetemi hallgatók az Újvidéki Európa Kollégiumba. Ezt erősítette meg Pásztor István, a VMSZ elnöke, akivel a beruházás jelentőségéről, az építkezés jelenlegi állásáról, a késedelem okairól beszélgettünk.

Az Európa Kollégiummal kapcsolatban az utóbbi években gyakran hangzott el az a megállapítás, hogy az elmúlt 70 évben a vajdasági magyarság, a magyar oktatás szempontjából nem történt ilyen fontos beruházás.

– Minden kornak – a kor vonatkozásában – megvoltak a „nagy mutatványai”, és ezeket az elmúlt 70 évben megvalósult elképzeléseket nem lehet a mostanihoz hasonlítani, hanem ezeket az értékeket mindig az adott idő, az adott helyzet tükrében kell vizsgálni, értékelni. Az biztos, az Európa Kollégium építése a legmerészebb álmok, a legnagyobb elképzelések sorába tartozik. Valószínűleg így fogja majd egy bizonyos idő után számon tartani az objektívabb megemlékezés. Én a magam részéről szubjektív vagyok, mert részese vagyok az építkezés, a létrehozás folyamatának – hallottuk Pásztor Istvántól – Ebben a pillanatban engem az a kísérő jelenség zavar, amely megpróbálja ennek az egész elképzelésnek a megítélését relativizálni, amely ezzel az üggyel kapcsolatban az elmúlt hetekben megpróbál ködösíteni, és megpróbálja ezt az egész ötletet a bizonytalan megvalósulás apropóján egy kissé relativizálni és megkérdőjelezni. Ez nem bárki részéről megfogalmazott megnyilatkozás, hanem releváns emberek részéről, gondolok itt elsősorban az MNT felsőoktatási tanácsosára. Ez a számomra egyrészt meglepő, másrészt mellbevágó. Valószínűleg ennek is megvannak az okai, bizonyára nem mindenki ugyanoda helyezi a prioritásokat. Ez mindenkinek a szíve joga. Ám azt gondolom, ha közösségi ügyeket szolgálunk és lefektetett stratégiai elképzelések megvalósításán dolgozunk, akkor ötödrangúnak kellene lennie, hogy valakinek a személyes ambíciója és személyes meggyőződése, érdeke micsoda. Ezért gondolom, hogy az Európa Kollégium építésével kapcsolatban világos mondatokat kell megfogalmazni. Nem vagyok oktatáspolitikus, nincs is ilyen szándékom, sokkal inkább abból a pozícióból tartom fontosnak ezeket a mondatokat megfogalmazni, mert én is, és a VMSZ-ből sokan, rengeteg energiát fektettünk ebbe a beruházásba. Rengeteg ember hitt és hisz ebben, rengeteg szülő irányította a gyerekét az újvidéki továbbtanulás irányba úgy, hogy az Európa Kollégiumot egy biztos pontnak tekintette, tekinti. Ezen túlmenően is, a magyarság számára stratégiai szempontból kiemelten fontos az Európa Kollégium – szögezte le beszélgetőtársunk.

Mint Pásztor Istvántól megtudtuk, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóbizottsága eddig 5 határozatot hozott és ezek értelmében 554,6 millió dinárt – mintegy fél millió eurót – hagyott jóvá az Európa Kollégium építésére. Eddig a munkálatok elvégzése – három fázisban – 483 millió dinárra rúg, ennyire lett a kivitelezőkkel leszerződve a munka. Az elvégzett eddigi munkálatok összege 287,8 millió dinár. A leszerződött munkák közül még 195 millió dinár nincs kifizetve, mert ezek a munkák még nincsenek elvégezve. A Nagyberuházási Alap által jóváhagyott és a leszerződött összegek között jelenleg 71 millió dinár különbség van, mégpedig a jóváhagyott összegek javára. Olyan munkálatokra, amelyek esetleg pluszként jelenhetnek meg. Ám – mint a VMSZ elnöke fogalmaz – jelentős az, hogy a Nagyberuházási Alap összes igazgatóbizottsági döntése meghozatalra került, nem kell tovább győzködni, nem kell tovább azon szurkolni, hogy a politikai partnerek jóváhagyják, nem hagyják jóvá, beleállnak a történetbe, nem állnak bele. Ez a része a dolognak le van zárva.

– Ezt az építkezést már rég be kellett volna fejezni, ám ami a legnagyobb problémát jelentette az elmúlt években, az az, hogy a köztársaságtól nem érkeztek azok az összegek, amelyekből ezeket a munkákat finanszírozni lehetett volna. Nem csak az Európa Kollégium építésére, semmire sem. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a Nagyberuházási Alappal kapcsolatban az elmúlt években milyen vesszőfutások voltak: megtörtént, hogy a köztársaság mintegy 5 milliárd dinárral tartozott a Tartományi Nagyberuházási Alapnak. Ezt megsínylette a szabadkai színház építése, a hajdújárási és noszai művelődési ház, de említhetném a vízvezeték- és szennyvízelvezető hálózat építését, számos nagyberuházási alapi projektum megvalósulása azért nem haladt, mert ez a pénz nem érkezett meg. A probléma másik része az volt, hogy ebben a helyzetben a kivitelezők hiteleket vettek fel a különböző ügyeik lebonyolítására, ezek kamata „megette” őket. Ezért azok a kivitelezők, amelyekkel a Nagyberuházási Alap leszerződött, lehetetlen pénzügyi, gazdasági helyzetbe kerültek és egyszerűen „kihullottak” a beruházások alól. Ez volt a helyzet az Európa Kollégium esetében is. A fővállalkozó a csőd szélére került. Ezért az elmúlt hónapokat azzal töltöttük, hogy őt ki tudjuk váltani, mégpedig úgy, hogy ne kelljen új közbeszerzési pályázatot kiírni, ne kelljen hónapokat veszíteni papírmunkák intézésével, hanem egy olyan megoldást találjunk, amely egyrészt folyamatosságot tud biztosítani, másrészt pedig alá lehet húzni a dolgot, el lehet számolni a régivel, hogy az új be tudjon lépni és tovább tudja vinni a munkát.

Pásztor Istvántól naprakész adatokat kaptunk arról is, jelen pillanatban hol tart az Európa Kollégium építése:

– Az épület tető alatt van, az ajtók, ablakok 70 százaléka be van építve, a szobák nagy része be van malterozva, le van glettelve, a fürdőszobák nagy részén a falak csempézve vannak, a víz- és szennyvízhálózat nagy része fel van szerelve, a szerelvények – csaptelepek és egyéb – is megvannak, csak be kell ezeket szerelni. A villanyhálózat nagy része is készen van. Ahol még sok munka van, az a fűtési és hűtési rendszer, ez is folyamatban van, illetve még a homlokzatburkolási munkálatok, és a végén az udvar kialakítása is várat magára – hallottuk tőle.

– A dolgok mostani állása szerint az feltételezhető, illetve az új kivitelezővel az a megállapodás, hogy ezeket a munkálatokat a jövő év március végéig be tudja fejezni. Ez azt jelenti, a jövő tanévtől ezt az épületet birtokba vehetik az egyetemi hallgatók. A berendezésre, a felszerelésre a magyar kormány mintegy egymillió eurót adott, ebből az összegből kerül beszerzésre a bútorzat, vagy például az ágynemű és minden egyéb, ami szükséges – tájékoztatott bennünket a VMSZ elnöke.

– Stratégiailag fontos ez az épület. Van egy olyan érzésem, hogy az utóbbi hónapokban, az elmúlt egy évben, kicsit összekuszálódtak az idegszálak, ami a felsőoktatást illeti. Ezzel kapcsolatban azt kell világosan látni és kimondani: az az elemi érdekünk, hogy a társadalmi élet összes pólusában ott kell, hogy legyünk, ami csak úgy képzelhető el, ha versenyképes tudással rendelkező orvosaink, jogászaink, közgazdászaink, mérnökeink, tanáraink és minden más szakterületen versenyképes tudással rendelkező szakembereink vannak, és ezért alapvető érdekünk, hogy minél több fiatalunk tanuljon az Újvidéki Egyetem különböző karain. Itt szerezzenek olyan tudást, amellyel versenyképesek tudnak lenni, és itt álljanak munkába. Ezért fontos az Európa Kollégium, ezért fontos, hogy ne zárkózzunk be a nagyon kecsegtetőnek tűnő magyar nyelvű felsőoktatásnak a kereteibe. Nem lehet érdekünk az, hogy túl sok legyen kertészmérnökökből, tanítókból, olyan diplomásokból, akik aztán nem tudnak a szakmában, a végzettségüknek megfelelően elhelyezkedni, ugyanakkor, amikor Maris néni bemegy az orvoshoz, nem lesz aki magyarul tudjon szólni hozzá és megértse, mi a panasza. Ezért fontos ez a beruházás. Biztos vagyok benne, hogy a jövő tanév kezdetére elkészül az Európa Kollégium – szögezte le Pásztor István.