2024. április 26., péntek

Nehéz helyzetben a kereskedők

Sorra zárnak be az üzletek – kicsi a vásárlóerő, magas az adó

A városban tömegesen zárnak be az üzletek, boltok, butikok, ennek oka pedig a pénztelenség és a már évek óta tartó válság, a vállalkozók pedig a szürkegazdaság és a magas adók miatt képtelenek működtetni cégüket. Az utóbbi időben nemcsak a kisebb üzletek, hanem a nagyobb áruházak, a Zipper, a Tuš, nemrégiben pedig a KTC is bezárt, ami pontosan mutatja Szabadka elszomorító gazdasági helyzetét.

A városközpont legattraktívabb részein az üzlethelyiségek üresen állnak, akik pedig még dolgoznak, arra panaszkodnak, hogy még soha nem volt ilyen gyenge a vásárlóerő. Márpedig nem is lehet nagy forgalmat megvalósítani, amikor a munkanélküliek száma meghaladja a tizenegyezret, az átlagfizetés pedig 40 ezer dinár körül mozog, ami messze elmarad a köztársasági átlagtól. Az üzlethelyiségek bérleti díja nagyon magas, az adók és az állam felé fizetendő egyéb kötelezettségek is igen nagy összeget tesznek ki, miközben a felügyelői ellenőrzések szigorúbbak, így a munkaadók még feketén sem foglalkoztathatnak senkit.

A sugárúton levő egyik üzlet tulajdonosa szerint a szürkegazdaság és a magas közterhek juttatták a vállalkozókat ilyen nehéz helyzetbe.
– Kénytelenek vagyunk egy kicsit drágábban árulni, miközben az embereknek ma már minden dinár számít, s a piacon vagy a nagyobb áruházakban vásárolnak, főleg akció idején – mondja Mirko H.

Ma már a nagy áruházak pénztárainál sincsenek hosszú sorok, kivéve talán az ünnepek előtti időszakot, egyébként már csak a legszükségesebb dolgokat vásárolják meg az emberek, azt is halasztott fizetéssel.
– Hétvégén van inkább tömeg az áruházban, csakhogy azt is meg kell nézni, az emberek mit raknak a kosarukba. Egy fogkrémet, egy arckrémet, s azt is a legolcsóbbat. Nem is emlékszünk, mikor volt rosszabb periódusunk ennél – mondja az egyik eladó.

Egyedül a fogadóirodák és játéktermek virágzanak töretlenül, több tíz működik a városban, és mindig újabbak nyílnak. Ez is jól mutatja, milyen gödörben van a gazdaságunk. Ezenkívül csak a bolhapiac eladói tudnak némi keresetet elkönyvelni maguknak, ahol az emberek a legszükségesebb dolgokat vásárolják meg. A kereskedők viszont éppen a piacot okolják amiatt, hogy kozmetikai termékeket, tisztítószereket, ruhákat és lábbelit csak igen kevesen vásárolnak náluk, inkább a piacon szerzik be őket, ahol ezek a termékek olcsóbbak.