2024. április 26., péntek

Tartományi támogatás az óbecsei Petőfi iskola tornatermének az építésére

Szerda délelőtt Szűcs Budai Engelbert, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója aláírta azt a szerződést, amely szerint a tanintézmény 3,6 millió dinárt kap a tartományi kormány sporttitkárságától a három évvel ezelőtt megkezdett tornaterem építésének a folytatására. Erről szerdán sajtótájékoztatón számolt be dr. Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének az elnöke és Csíkos János, a sporttitkárság segédtitkára.

2011-ben került tető alá az épület, azóta azonban állnak a munkálatok (Fotó: Fehér Rózsa)

2011-ben került tető alá az épület, azóta azonban állnak a munkálatok (Fotó: Fehér Rózsa)

Csíkos János elmondása szerint a sporttitkársághoz évente megközelítőleg ötezer támogatási kérelem érkezik, és ők elsősorban a meglévő épületek tatarozására és tornafelszerelések felújítására igyekeznek pénzt biztosítani – attól függetlenül, hogy a VMSZ az adott községben hatalmon van-e, vagy sem. Mivel a sporttitkárságnak igen szűkösek az anyagi keretei, az óbecsei építkezés folytatására a pénzügyi tartalékokból különítették el ezt a pénzt.

Dr. Molnár Viktor hangsúlyozta: bár a tartományban hatalmon levő VMSZ Óbecsén ellenzékből politizál, a párt a község érdekében sikeresen lobbizik a tartományi forrásokért, és jövőre az iskola külső tatarozására is szeretnének pénzt szerezni. A 3,6 millió dinár távolról sem lesz elegendő a tornaterem befejezésére, a VMSZ-es politikusok azonban azt remélik, hogy a költségvetés módosítása után az óbecsei önkormányzat is hozzájárul majd a költségek fedezéséhez.

A tornaterem felépítése a 2010-es számítások szerint 27 millió dinárba került volna, ekkor 15 millió dinárt a sport- és ifjúsági minisztérium, 2,5 milliót pedig az önkormányzat adott. 2011-ben került tető alá az épület, de azóta állnak a munkálatok, a sportminisztérium pedig állítólag írásban is jelezte: nem tudja támogatni a projektum harmadik és negyedik fázisát. A harmadik fázis befejezésére összesen hétmillió dinárra lenne szükség, ehhez járult most hozzá 3,6 millióval a tartományi kormány. Ezeknek a munkálatoknak a során építik majd be a nyílászárókat, valamint a víz-, szennyvíz- és villanyvezetékeket.