2024. április 26., péntek
TEMERIN

Papírgyűjtés a Kókai iskolában

A papír bár újrahasznosítható, Temerinben sincs megoldva szervezett és rendszeres gyűjtése. A közművállalat ugyan elhelyezett a város forgalmasabb helyein szelektív gyűjtésre szolgáló kisebb méretű rácsos konténereket, de azokban csak a pillepalackot gyűjtik.

Sok háztartás a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel minimálisra csökkentette az újságok és folyóiratok vásárlását, de azért a kevésből is összegyűlik néhány kilónyi, amitől jó lenne megszabadulni. Ahol fával és szénnel fűtenek, ott még szükség van gyújtóspapírra, de a fényes, színes lapok még a kazánban sem égnek el.
A Kókai Imre Általános Iskolában az idén már háromszor szerveztek papírgyűjtést, a legutóbbit az elmúlt hétvégén. A gyűjtést a biológia szakkör szervezte Zelenka Angéla tanárnő felügyeletével. Az iskolában a gyerekek tanulnak a szelektív hulladékgyűjtésről, és arról is hogy a nagyvilágban hogyan történik a gyűjtés megszervezése. Felnőtté válva maguk is nagyobb gondot fordíthatnak a hulladékanyagok szétválogatására, tárolására és hasznosítására. Bár szimbolikus a papírért kapott pénz, de egy-egy gyűjtésnek jelentős a nevelői hatása.
A mostani papírgyűjtésnek nem volt klasszikus formája, de így is eredménnyel járt. Az iskola udvarába kihelyezett nagy konténer, amelyet a Papirservis bocsátott rendelkezésre és vállalta  elszállítását is, hamar megtelt újsággal és más papírral. Becslések szerint akár 500 kilónyi is lehetett benne. A szakcsoport tagjai egész nap ügyeletet tartottak a konténer mellett, hogy a papírral ne szemeteljenek. Ottjártunkkor már elszállították a megtöltött konténert, úgyhogy azt a hullámpapírt, amelyet az egyik kft. tulajdonosa küldött, csak a műhelyben tárolhatták.