2024. április 26., péntek

Laganin: A biztosítékkeresés nem a SIEPA feladata

Nem a SIEPA (Szerbiai Befektetés- és Kivitelösztönző Ügynökség) feladata, hogy a kezességvállalásokról gondoskodjon, így az ügynökség nem követett el hibát, amikor nem tájékoztatta gazdasági minisztériumot arról, hogy nyolc nem megfizettethető banki garanciával rendelkezik, mivel a kezességet vállaló pénzintézetek időközben tönkrementek – nyilatkozta a Politikának Božidar Laganin, a SIEPA igazgatója.

Laganin elmondta, nemcsak ez a több mint félmilliós megfizettethetetlen garancia jelent gondot, hozzá lehetne számítani azt a 17 kezességet is, amit más csődbe jutott bankok adtak, és amelyeket nem helyettesítettek vagy aktivizáltak idejében. Ezek összértéke eléri a kétmillió eurót is.

Ezeket a kezeseket egyedül az akkor még összevont pénzügyminisztériumi és gazdasági tárca szólíthatta volna fel a megfizettetésre.

Nem ez a SIEPA feladata, hanem hogy pályázatokat írjon ki, és hogy támogatásra javasolja az arra érdemes projektumokat.

Saša Radulović gazdasági miniszter – aki pénteken bejelentette a SIEPA megszüntetését – azt állítja, hogy az ügynökség által támogatott projektumok révén mindössze 100 munkahely nyílt Szerbiában. A gazdasági minisztérium bűnvádi feljelentést tett Božidar Laganin ellen, mivel nem tájékoztatta az illetékes állami szerveket arról, hogy a 555 250 euró összértékben nyolc megfizettethetetlen banki kezességvállalással rendelkezik.