2024. április 26., péntek

Két dudás egy csárdában

Két igazgatója van a zombori Proteinkának

A Szociális-gazdasági Tanács legutóbbi ülésén napirendre került a zombori állati fehérjék előállításával foglalkozó gyár, amelynek a közszájon forgó neve, a Kafiléria mellett két elnevezése is van: DPP Proteinka, és Proteinka Állategészségügyi Intézmény. Az előzőnek Rada Birvalski az igazgatója, míg az utóbbinak, noha egyazon létesítményről van szó, Borislav Tomić a megbízott igazgatója.

Az előállt helyzetet a tanács előtt Donald Đurić, a DPP Proteinka szakszervezetének képviselője ismertette.

Az eset háttere egyszerű. A szerb kormány még 2008-ban határozott a fehérjegyár átregisztrálásáról és Állategészségügyi Intézetként való bejegyzéséről, viszont az átregisztrálás mindmáig nem történt meg. A kormány az idén kinevezte Borislav Tomićot az intézmény megbízott igazgatójának. Az intézmény igazgató- és ellenőrző bizottságainak tagjait augusztus 23-án nevezték ki, akik megállapodtak abban, hogy az átregisztrálásig Rada Birvalski vezesse felelős személyként a céget. A szakszervezeti képviselő elmondása szerint viszont az újonnan kinevezett megbízott igazgató átvette az irányítást, amiért Birvalski nem hajlandó felelősséget vállalni. A proteingyár 48 alkalmazottját aggasztják a kettős cégvezetés nyomán előállt problémák, és féltik a vállalat jövőjét a jogi vákuum miatt.

A Szociális-gazdasági Tanács álláspontja, hogy a mezőgazdasági minisztériumtól és az állategészség-ügyi igazgatóságtól követelni kell a Proteinka mielőbbi átregisztrálását, hogy legális legyen a vállalat ügyvitele.

Az esettel kapcsolatosan tegnap sajtótájékoztatót tartott Borislav Tomić, aki szerint tévhírek jutottak a médiába, ugyanis a 2008-as kormánydöntés Rada Birvalskit megbízott igazgatóként nevezi meg az átigazolásra váró cég élén.

– Birvalski tehát öt éve megbízott igazgatója a cégnek, amelyet remélhetőleg az elkövetkező tíz nap alatt sikerül átregisztrálnunk társadalmi termelő vállalatból intézménnyé, ehhez már minden szükséges jogi dokumentum rendelkezésünkre áll. Tény, hogy a helyzet kiéleződött, az elmúlt hónap utolsó munkanapján Birvalski úr nem volt hajlandó aláírni a fizetés-kiutalásokat, fogta a munkakönyvét, és azóta nem tudom, hogy merre jár, mit csinál – nyilatkozta Tomić.

A sajtótájékoztatón szót kapott Donald Đurić is, aki elmondta, a dolgozóknak semmi gondja nincs a két igazgatóval, az átregisztrálásig tegye a dolgát az előző, utána az újonnan kinevezett. A probléma abban van, hogy az alkalmazottak augusztustól nem kaptak fizetést, nincs aki aláírja az üzemanyag-igénylést, és hamarosan leállhat a munka.