2024. április 26., péntek
A STATISZTIKAI MUTATÓK SZERINT

Vajdaság fejlett régió

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint Vajdaság egy főre eső 483 ezer dináros bruttó hazai termékértéke (GDP) három százalékkal meghaladja a köztársasági átlagot, így a tartomány többé nem a fejletlen, hanem a fejlett régiók közé tartozik, áll a tartományi kormány csütörtöki közleményében. Az intézet adatai szerint a tartomány 2012-ben 7,9 százalékos GDP-növekedést könyvelt el, míg a köztársasági átlag 5,5 százalékos volt. Vajdaság részesdése a köztársasági GDP-ben 27,4 százalék, Belgrád 39,6 százalék, Šumadija és Nyugat-Szerbia 19 százalék, Dél- és Kelet-Szerbia 14 százalék. A régiók osztályzásának szabályzata szerint Vajdaság ezért többé nem a fejletlen, hanem a fejlett szerbiai régiók közé tartozik.

A tartományi kormány ülésén kiemelték, hogy csak a belgrádi és a vajdasági régió GDP-növekedése volt nagyobb a köztársasági átlagnál, és az adatok azt támasztják alá, hogy Vajdaság a fejlett régiók közé tartozik, nem pedig a fejletlenek közé, mint azt a régiók fejlettségéről szóló 2013-as évi rendeletben feltüntették.

A tartományi kormány döntése értelmében a 2012-es évi nemek közötti egyenlőségért díjat Marina Blagojević Hughson szociológusnak és az Újvidéki Egyetem Interdiszciplináris és Multidiszciplináris Tanulmányok és Kutatások Központ (ACIMSI) nemekkel foglalkozó részlegének ítélték oda. A szociológus volt az egyik kezdeményezője azoknak a tevékenységeknek, amelyekkel a vajdasági és a regionális vidékfejlesztések esetében támogatták a nőket. A tartományi kormányülésen döntést hoztak még arról is, hogy a költségvetési tartalékból tevékenységeik társpénzelésére egymillió dinárt utalnak át az újvidéki Živeti uspravno (Egyenesen élni) központnak, a topolyai Plavi Dunav (Kék Duna) alapnak pedig 100 ezer dinárt utalnak át a tolerancia nemzetközi napja megtartásának részköltségeire.