2024. április 26., péntek

Hangmesterek találkozója Újvidéken

Kiállítás, tudományos értekezlet, verseny a jövő heti 14. Taktons rendezvényén

Újvidék mind jelentősebb pont Európa audiotérképén, s ezt elsősorban a Vajdasági RTV által előhívott Taktons rendezvénynek köszönheti. A jövő héten immár 14. alkalommal rendezik meg a hangmesterek verseny jellegű találkozóját, melyen a macedón, a szlovén, a horvát, a boszniai, a montenegrói, a magyar, a szlovák és a román közszolgálati média képviselteti magát. A november 13-a és 16-a közötti rendezvényt az M-Stúdióban és a Műszaki Tudományok Karán tartják meg. Támogatói között van a Magyar Rádió is – hallottuk a szerdai sajtótájékoztatón Osznovics Árpád főszervezőtől, Egyúttal bejelentette azt is, hogy az eddigi rendezvények között ez lesz a legváltozatosabb, és talán a legnépesebb is. A versenykategóriában 115 rádiós és 11 televíziós felvétel szerepel, valamennyi az EBU R 128-as szabványnak megfelelő, melyet az Európai Rádiódiffúziós Unió ír elő. A munkákat héttagú zsűri fogja elbírálni, eredményt november 16-án, szombaton 12 órakor hirdetnek.

A rendezvényt egyébként november 13-án, szerdán 18 órakor nyitják meg ünnepélyesen az M-Stúdióban, a résztvevők tiszteletére pedig 15-én, pénteken nagyszabású hangverseny lesz ugyanott, fellép az Aleksandar Dujin Orkestra és az aradaci Meškarke harmonika-zenekar. A koncertet élőben közvetíti a vajdasági közszolgálati rádió és televízió.

A hagyományossá váló Taktons talán annak köszönheti a szakmabeliek tiszteletét, hogy minden alkalommal igyekszik újítani, a szakma figyelmét magára irányítani. Aleksandar Marković koordinátor szerint rendkívül gazdag lesz a rendezvény első napján, 13-án 10 órakor nyíló hivatásos audio- és videofelszerelés-kiállítás, melyet az érdeklődők 16-án 14 óráig nézhetnek meg az M-Stúdió földszinti és emeleti folyosóján. Nem kevesebb mint 18 standon mutatkoznak majd be a világ legjelentősebb audio- és videofelszerelés-gyártók, valamint -forgalmazók. A belépés ingyenes.

Ugyancsak jelentős esemény várható a Műszaki Tudományok Kara rendezésében, ahol a két évvel ezelőtti próbálkozás után megrendezik a második nemzetközi akusztikai és hangtechnikai konferenciát. Mintegy 30 tudományos és szakmunkát mutatnak be, az előadók 11 államból érkeznek, közöttük Hollandiából, Belgiumból, Magyarországról – ismertette újságírókkal dr. Vladimir Delić, a kar munkatársa. A csütörtökön és pénteken (november 14., 15.) 9.30 órakor kezdődő értekezlet nyitott minden érdeklődő előtt, mint ahogyan a rendezvény többi eseménye is.